Asterix is jarig

Op 29 oktober 1959 werd de stripfiguur Asterix geboren. Precies vijftig jaar geleden verscheen het eerste verhaal, ‘Asterix de Galliër’, in het Franse stripblad Pilote. Het gelijknamige album volgde in 1961. Het was de start van een indrukwekkende stripreeks.

René Goscinny en Albert Uderzo zorgden voor de eerste 24 albums van de reeks. Van Goscinny wordt gezegd dat hij misschien wel de grootste stripscenarist aller tijden is. Voor hij met Asterix startte, was hij al een anonieme medewerker van het weekblad Kuifje en schreef hij scenario’s voor ‘Lucky Luke’ van Morris. Voor het weekblad Kuifje startte hij samen met Uderzo de reeks ‘Hoempa Pa’.  In die periode bereidden ze ook al Asterix voor. Het zag er eerst naar uit dat Asterix binnen het weekblad Kuifje zou verschijnen, maar in oktober 1959 startten Goscinny, Uderzo en Jean-Michel Charlier in Parijs met het weekblad Pilote waarin Asterix het levenslicht zag. Het succes was enorm. Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, zag in Pilote én Asterix een te duchten concurrent.

In 1977 overleed Goscinny onverwacht tijdens een fout gelopen cardiologische test. Albert Uderzo ging alleen door met het uitbrengen van nieuwe verhalen. Daarbij werd uit respect nog steeds de naam Goscinny vermeld op de albums. De rechten van de reeks zijn ondertussen verkocht aan uitgeverij Hachette die de strip nu verder mag exploiteren tot zeventig jaar na de dood van de nog levende Uderzo. Dat is dus nog wel eventjes…

Plaats een reactie