Hester Knibbe wint VSB Poëzieprijs

De Rotterdamse dichteres Hester Knibbe (69) is de winnaar van de Nederlandse VSB Poëzieprijs 2015, de prijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. Ze kreeg de onderscheiding voor haar bundel ‘Archaïsch de dieren‘.

De jury roemt Knibbes stevige, klankrijke en toch hoogst hedendaagse vorm  en taal waarmee ze in staat is grote vragen te stellen – waartoe zijn wij op aarde, hoe kunnen we samen leven terwijl er zoveel ‘wonden op de wereld’ zijn, hoe kunnen we onze doden herdenken – zonder dat ze topzwaar worden of bezwijken onder hun eigen gewicht.  De mythische wereld die Knibbe herschept, blijkt uiteindelijk bitter weinig te betekenen.  De troost die we zoeken, lijkt louter te bestaan uit maar doorgaan: met kinderen baren of lammeren offeren.  De jury was speciaal ingenomen met de sterke samenhang en dwingende stuwende kracht in deze belangrijke bundel, die de mens tot zijn betekenisloze kern terugbrengt en vervolgens warm omhelst.

De jury koos uit de 107 ingezonden bundels die tussen 1 september 2013 en 31 augustus 2014 zijn verschenen 5 genomineerden. Peter Verhelst, die dinsdag de Herman De Coninckprijs won in België, was een van die vijf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: