Een Bruggeling in Brazilië

B_OB_B020_titelpaginaLang voordat de Belgen voetbalgeschiedenis schreven in Brazilië, hadden enkelen onder hen heel wat invloed op de Braziliaanse maatschappij. Onder hen Bruggeling Charles van Lede.

Charles van Lede (1801-1875) werd te Brugge geboren. Hij studeerde aan de Ecole Polytechnique in Parijs en trok als ingenieur naar Zuid-Amerika. In 1830 keerde hij -doodziek door malaria- noodgedwongen naar Brugge terug.

In 1836 werd te Brugge de Société de Commerce de Bruges opgericht, een vereniging van Brugse ondernemers en grondbezitters. Met het doel de handel met Brazilië te ontwikkelen, stichtte ze in 1841 de Compagnie belgo-brésilienne de Colonisation. Voorzien van aanbevelingsbrieven van het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken trok Charles van Lede naar Brazilië om te onderhandelen met de Braziliaanse overheid. Hij slaagde erin om -onder bijzonder gunstige voorwaarden- een aanzienlijk gedeelte van de provincie Santa-Catarina te verwerven voor Belgische en Duitse inwijkelingen. Het contract tussen Charles van Lede en de Braziliaanse regering werd op 10 augustus 1843 afgesloten. Enkele maanden later werd het contract echter verbroken door de Braziliaanse Kamers, die oordeelden dat de regering op die manier haar souvereiniteit op de gronden verloor. In 1843 publiceerde hij zijn eerste bevindingen in “De la colonisation au Brésil : Mémoire historique, descriptif, statistique et commercial sur la province de Sainte-Catherine“.

In 1844 vertrok Charles van Lede met meer dan 100 immigranten naar Brazilië. Daar ze niet over de gronden konden beschikken die de Braziliaanse regering toegezegd had, kocht van Lede op eigen initiatief gronden (9600 ha) nabij de rivier Itajahy, eveneens in de provincie Santa Catarina. De gronden dienden echter nog ontgonnen te worden en een aantal emigranten verliet uit ongenoegen de kolonie. De kolonisatie raakte nooit goed opgestart en in 1848 bleek de hele operatie mislukt.

Charles van Lede keerde terug naar Brugge en werd in juli 1848 verkozen als lid van de provincieraad, waar hij een belangrijke rol speelde in het debat over migratie als bestrijding van de crisis. In 1952 werd hij niet meer herkozen en verdween uit het openbaar leven.

Hij overleed ongehuwd en kinderloos te Brussel op 19 juli 1875. Bij testament maakte hij het grootste deel van zijn bezittingen over aan Stad Brugge. Het museum van de stadsacademie (het huidige Groeningemuseum) verwierf een mooie collectie schilderijen en kunstvoorwerpen. De stadsbibliotheek ontving zijn bibliotheek ter waarde van 809 frank, maar het grootste legaat ging naar de Commissie der Burgerlijke Godshuizen. Zij erfden niet enkel 11 huizen in en om Brussel maar ook een stuk grond in Brazilië.

Advertenties

One Response to Een Bruggeling in Brazilië

  1. Bart Demuynck schreef:

    Na het overlijden van Ch. Van Lede in 1875 schonk hij een deel van zijn gronden aan het Brugse St.-Janhospitaal, samen met 10 huizen in Brussel. Meer info hierover vind je in het volgende exemplaar van ‘Onze Gazette’ (St.-Janshospitaal en OCMW Brugge). Ik ben ook van plan om hierover een artikel te schrijven in één van de volgende edities van Brugs Ommeland.

    Bart Demuynck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: