Schadeatlas

2015 - week 5 - schadeatlasDe Vlaamse Erfgoedbibliotheek pakt uit met de Schadeatlas bibliotheken, een hulpmiddel bij het uitvoeren van een schade-inventarisatie volgens de Universal Procedure for Library Assessment (UPLA). Aan de hand van UPLA en de nieuwe schadeatlas, kunnen bibliotheken een degelijk overzicht opstellen van de schade aan de boeken in hun collecties, wat op zijn beurt moet leiden tot een verantwoord en duurzaam behouds- en beheerplan voor de toekomst.

In de Schadeatlas bibliotheken worden 22 veelvoorkomende soorten schade opgesomd en geïllustreerd, en dit op vier niveaus: schade aan de boekband, aan de boekconstructie, aan het boekblok, en biologische schade. Stof, rode rot, ontbrekende delen, beschadigde bindingen, oude reparaties, scheuren, vervilting, verkleving, verzuring, foxing, inktvraat, schimmelschade en plaagdierschade… Bij elk type averij wordt een korte beschrijving gegeven, met daarbij informatie over oorzaken en over eventueel risico op materiaalverlies of nieuwe schade bij verdere raadplegen van de boeken.

inktvraat

Door inktvraat vallen de letters uit dit 14de-eeuwse cisterciënzermissaal (Brugge, Openbare Bibliotheek, Ms. 312 I) [Lees dit bericht op onze WordPressblog om deze afbeelding te zien.]

De Schadeatlas bibliotheken is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in samenwerking met het Nederlandse Bureau Metamofoze (Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed). De auteur, Marijn de Valk, is zelfstandig restaurator van historische boeken en werkt al jaren samen met o.a. de Openbare Bibliotheek van Brugge. De Schadeatlas kan gratis besteld worden en zelfs digitaal geraadpleegd worden op de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.

Een schadeatlas had makkelijk een saai en droog werk kunnen worden, maar deze publicatie is een streling voor het oog dankzij boeiende foto’s, frisse kleuren en een heldere pagina-indeling. Een extra pluim op de hoed van de auteur, de fotograaf, de redactie en de vormgevers dus!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: