Snoecks

Elk jaar in oktober verschijnt een nieuwe ‘Snoecks‘, telkens goed voor meer dan 500 pagina’s met reportages over literatuur, fotografie, film, mode, design en kunst in het algemeen. Niet zelden is er ook wel wat bloot te zien op de foto’s.
Snoecks verscheen voor het eerst in 1923 onder de titel “Groote Snoeck’s Almanak”. Daarin zaten meer verhalen en illustraties dan in de kleine Snoeck’s almanak die al sinds 1782 door de drukkersfamilie Snoeck werd uitgegeven. 
Serge Snoeck (1923-1997) zorgde voor de vorm van het Snoecks jaarboek zoals we het nu kennen. Hij werd trouwens niet toevallig geboren in het jaar waarop Snoecks voor het eerst verscheen. Zijn vader begon in 1923 met Snoecks ter gelegenheid van de geboorte van Serge.
In 1969 werd de ‘Groote Snoeck’s Almanak’ omgedoopt tot simpelweg ‘Snoecks‘, met als ondertitel ‘literair jaarboek voor zuid en noord’. Het jaarboek verscheen sinds 1969 immers niet meer alleen in België, maar ook in Nederland.
In België gaat het jaarboek jaarlijks zo’n 100.000 keer over de toonbank. Nederland voegt daar nog eens 57.000 exemplaren aan toe.

Plaats een reactie