Jan van der Hoeven

B_OB_17.1076_000voorplatrEind 2014 overleed de Brugse dichter Jan van der Hoeven. Jan van der Hoeven werd in 1929 in Brugge geboren uit Nederlandse ouders. Hij was licentiaat in de geschiedenis, doceerde tot 1992 Nederlands en geschiedenis aan het VTI te Brugge, maar was bovenal een dichter, een taalkunstenaar.

Hij debuteerde in 1957 met de experimentele dichtbundel Projektieschrijven. De bundel werd positief onthaald en reeds twee jaar later verscheen Te woord staan, een bundel die tot zijn beste werk gerekend wordt. In totaal publiceerde Jan van der Hoeven elf poëziebundels, waaronder drie bundels met humoristische gedichten. Twee werken werden bibliofiel uitgegeven: Voor en na Swimberghe (1971) en Anarchipel (1977). Deze laatste bundel bevat een ets van Luc Peire, een kunstenaar die van der Hoeven bewonderde. De Openbare Bibliotheek Brugge digitaliseerde de bundel en plaatste hem op www.flandrica.be. Met zijn poëzie werd van der Hoeven – na de vijftigers – tot de tweede generatie experimentele dichters gerekend. In 2000 publiceerde Renaat Ramon bij het Poëziecentrum een bloemlezing uit zijn werk.

Jan van der Hoeven beperkte zich niet tot poëzie. Hij maakte deel uit van de redactie van talrijke tijdschriften. In 1955 was hij medewerker van het Brugse tijdschrift Basia een dichtschrift voor jongeren, dat na twee jaar stopgezet werd. Hij publiceerde er enkele gedichten, een sprookje en literaire kritiek. In 1956 was hij medewerker aan de Tafelronde, een literair tijdschrift dat in 1953 was opgericht door Paul Lebeau en Paul de Vree. In 1963 was hij – samen met onder meer zijn neef Paul de Wispelaere – oprichter van Diagram, een tijdschrift voor progressieve literatuur. Hij publiceerde er poëzie en literaire kritieken. Hij schreef teksten voor theater, voor radio en televisie, catalogi, kunstboeken, enz. Zijn werk kende vele vertalingen en Jan van der Hoeven ontving vijf literaire prijzen.

Jan van der Hoeven maakte deel uit van de Brugse kunstgroep Raaklijn. Raaklijn werd in 1956 opgericht door Paul de Wispelaere, Fernand Traen, Herman Sabbe en Gilbert Swimberghe. De groep wilde Brugge kennis laten maken met de avant-gardekunst. Ze organiseerde tentoonstellingen, lezingen, happenings, concerten, filmvoorstellingen en projecten rond architectuur en literatuur.

In 1990 werkte hij – op vraag van uitgever Marc van de Wiele – mee aan het fotoboek Brugge een onvoltooide droom. Als historicus schetste hij in de inleiding de geschiedenis van de stad, als dichter leverde hij de teksten bij de prachtige beelden van de Bretoense fotograaf Loïc Hamon.

Jan van der Hoeven was in het verleden regelmatig te gast in onze bibliotheek. Hij werd 85 jaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: