Fonds Kring voor Zeevaart en Overzeese Belangen

Fonds Zeevaart en Overzeese BelangenWil je iets weten over het koloniale verleden van België, de maritieme geschiedenis van Brugge of over havens wereldwijd ? Dan kan het fonds van de Kring voor Zeevaart en Overzeese Gebieden in onze erfgoedbibliotheek waarschijnlijk een antwoord op jouw vraag geven.

Deze collectie werd verworven door aankoop in 1998 via de toenmalige voorzitter van de kring, ir. Joseph Sioen. Een ander deel van het archief van de kring wordt bewaard in het Liberaal Archief te Gent.

De Kring voor Zeevaart en Overzeese Belangen (oorspronkelijk Koloniale en Zeevaartkring / Cercle Colonial et Maritime) werd in 1921 opgericht te Brugge. In de statuten van de vzw lezen we: “…. de  studie en de verspreiding der koloniale en maritieme gedachten te bevorderen . De koloniale en maritieme kring zal zijn doel betrachten met regelmatig voordrachten, tentoonstellingen en bezoek van havens in te richten, met aan de jonge lieden de noodige inlichtingen over ambten en betrekkingen in de kolonie en bij de zeevaart te verstrekken, met aan de oud-kolonisten allen mogelijken steun te verlenen.”

De kring is een serviceclub, met een informatiebalie, een bibliotheek en een klein museum dat zich in de Keersstraat (zijstraat van de Philipstockstraat, huidige Verenigde Protestantse Kerk ’t Keerske) bevond. De bibliotheek werd later ondergebracht in het toenmalige stedelijke domein “Huis Sebrechts” in de Beenhouwersstraat, waarna ze haar definitieve plaats kreeg in onze bibliotheek.

De pioniers van de kring zijn: Joseph Muylle (voorzitter van MBZ), Baron Karl van Caloen en Pierre Van Damme (burgemeester van Brugge). Momenteel houdt de kring, met als huidige voorzitter baron Jean-Pierre van Zuylen van Nyevelt, nog steeds lezingen over diverse landen.

Het fonds KZOB bevat 939 werken uit de periode van 1837 tot 1964. Inhoudelijk zijn de boeken over de Belgische kolonies Belgisch-Kongo en Ruanda-Urundi (het huidige Rwanda en Burundi ) prominent aanwezig. Ze handelen over hun geschiedenis, cultuur, economie en talen. De werken en kranten over het ontstaan van de haven van Zeebrugge en de talrijke werken, zowel technisch als historisch, over diverse havens in onze continenten nemen het tweede deel van dit fonds in. De havens van Constanta, Valparaiso, São Paolo, Tianjin, Shanghai, Calcutta, Tanger, Helsinki, Aalborg, Odense, Baltimore, San Francisco zijn een greep uit deze collectie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: