Dag op dag: 17 december

Met ‘Dag op dag’ haalt de Openbare Bibliotheek Brugge het stof van enkele gebeurtenissen: “wat gebeurde er vandaag, maar dan zoveel jaar geleden?”. Vandaag: 17 december.

Op 17 december 1989 werd de eerste aflevering van “The Simpsons” uitgezonden op de Amerikaanse zender Fox. Toegegeven, de gele figuurtjes bestaan eigenlijk al langer dan 25 jaar. De eerste korte filmpjes van “The Simpsons” werden in 1987 uitgezonden, als onderdeel van “The Tracey Ullman show”. Na drie jaar was de gele familie zo populair dat ze hun eigen programma kregen.

Cartoonist Matt Groening bedacht ‘s werelds meest beroemde tekenfilmfamilie. De populaire televisiereeks heeft maar liefst meer dan honderd prijzen in de wacht gesleept, waaronder 27 Emmy Awards.

De serie vertelt de satirische avonturen van een alledaags Amerikaans gezin in het kleine dorpje Springfield. Homer is de familieman en door zijn luiheid, liefde voor bier en gebrek aan hygiëne vaak de oorzaak van allerlei hilarische situaties. Marge is de liefdevolle en hardwerkende huisvrouw, die altijd klaarstaat voor haar gezin en iedereen uit de problemen probeert te houden. Bart is het tienjarige ondeugende kind, dat altijd op zoek gaat naar nieuwe streken om uit te voeren. De achtjarige Lisa is daarentegen het vindingrijke en intelligente kind, maar heeft vaak problemen dit te uiten in het gezin. Ten slotte is er Maggie, de schattige baby die altijd stilletjes observeert en op haar speen zuigt.

De afgelopen 25 jaar zijn al heel wat beroemdheden de revue gepasseerd als gast(stem)acteur, de ene al herkenbaarder dan de andere. Zo kwamen onder meer Ricky Gervais, Lady Gaga, Meryl Streep, Johnny Cash, Michelle Pfeiffer, Danny DeVito, Kelsey Grammer, J.K. Rowling en Michael Jackson langs.

“The Simpsons” telt inmiddels 25 seizoenen en is met meer dan 560 afleveringen de langstlopende comedyserie op televisie. In 2007 kwam het gele gezin ook op het grote scherm, “The Simpsons movie” was een groot succes met een wereldwijde opbrengst van meer dan 500 miljoen dollar en heel wat prijzen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: