Gij die hebt den schat gevonden

Gezelle werd telkens weer gevraagd om verzen te schrijven voor gelegenheden als huwelijken, priesterwijdingen, overlijdens…. De jongste aanwinst voor het Gezellearchief, “Gij die den schat hebt gevonden”, is een handschrift van zo’n gedichtje.

Hij schreef het voor de Eerste Communie van Robrecht Bonte op 17 juni 1889 in het Sint-Vincentiuscollege te Ieper. Het gedicht werd gedrukt op de keerzijde van een toepasselijk neogotisch communieprentje, vermoedelijk bij de Brugse Augustinusdrukkerij. Het handschrift bevindt zich op de achterkant van een stuk reclamepapier, en is geschreven in één trek met een paar kleine verbeteringen. Bovenaan vinden we ook het ontwerp van de inleidende tekst door Gezelle. De naam van de communicant is weggelaten en was in dit geval inwisselbaar. Het kwam vaak voor dat Gezelle teksten of tekstfragmenten recycleerde voor andere personen. Hoewel het om gebruikspoëzie ging, vond hij het gedicht waardevol genoeg om het samen met een veertigtal andere communiegedichten op te nemen in zijn bundel Tijdkrans. Het werd later ook een paar keer op muziek gezet.

Het aangekochte lot bevat naast het handschrift en het communieprentje nog een foto van Guido Gezelle bij het huis van Victor Vercruysse, het voormalige buitengoed Patersmote, in Kortrijk. Naast de foto was er ook een beschreven prentbriefkaart van Baron de Béthune met afbeelding van de zelfde locatie. Patersmote was sedert 1930 in bezit van de familie Bethune.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: