Fonds Engels klooster

twelfth nightHet Engels klooster of The English Convent, ook genaamd Priorij van Nazareth, is een congregatie die behoort tot de kanunnikessen van Windesheim. Deze Windesheimse gemeenschap leeft volgens de regel van de heilige Augustinus. Het klooster bevindt zich in de Carmersstraat te Brugge en werd gesticht in 1629. Toen kwamen Engelse kanunnikessen die in de 16de eeuw uit Engeland verdreven waren tijdens de godsdienstvervolgingen, via Leuven in Brugge aan. Ze kochten er een huisje in de Carmersstraat, dat het klooster van O.-L.-Vrouw van Nazareth is geworden. Tegen 1650 stond er een volwaardig klooster.

De Franse Revolutie dreef hen terug naar Engeland, onder de leiding van priorin Mary Augusta More, rechtstreekse afstammeling van Thomas More. In 1802 keerden ze naar Brugge terug. De gemeenschap kreeg toen de naam “Engels Klooster”. Hier overleed Guido Gezelle, als directeur of Chaplain in 1899.

Van bij het begin was er aan het klooster een school verbonden met als doel Engelstalige meisjes uit diverse landen opvoeding te verschaffen. In 1973 werd deze school opgeheven en verbouwd tot een gastenverblijf. De naam “Nazareth” werd voor dit onthaalhuis behouden. Sinds september 2009 doet het gebouw dienst als internaat voor leerlingen van het St.-Leocollege.

Het meisjespensionaat van het Engels Klooster telde rond 1900 een 70-tal leerlingen, hoog gekwalificeerde meisjes uit de hoge adel, afkomstig uit Groot-Brittannië. Hun voertaal was hoofdzakelijk Engels en Frans. De school bestond uit twee afdelingen : de Engelse school/pensionaat en een school voor ‘vreemdelingen’ (uiteenlopende nationaliteiten: Canada, Scandinavië, enz.) waar het Frans de voertaal was. Bij elke afdeling hoorde een onderwijsbibliotheek met overwegend literatuur (vaak in didactische uitgaven) en in beperkte mate ook leerboeken. De bijzondere collectie die in 2009 naar de Biekorf verhuisde, is afkomstig van deze schoolbibliotheek en niet van de kloosterbibliotheek. In het Fonds van het Engels Klooster zijn nu 691 items beschikbaar, die opklimmen tot 1829, er is heel veel uit het interbellum, en verder zijn er boeken van iets na 1973, het jaar van de opheffing van de school. Deze collectie bestaat uit twee delen: handboeken voor de Franse en handboeken voor de Engelse leergangen.

De meeste boeken dragen een stempel van het Engels klooster, en van de specifieke collectie (Staff-Room Bruges ; Circulating library English convent School Bruges), of soms ook het handgeschreven merk van een kloosterzuster (d’Oultremont) of een band met het bezitsmerk op de rug.

Het gaat hoofdzakelijk om literatuur met alle grote namen, de ‘canon’ van de Franse literatuur in overwegend didactische edities (reeksen): Fénélon, “l’Education des filles”, Molière, “Femmes savantes”, en verder vele klassiekers met auteurs zoals Baudelaire, Bossuet, Daudet, Pascal, Rabelais, Rousseau, enz. Daarnaast vinden we ook de klassieke leerboeken van de Engelse literatuur: Byron, Dickens, Kipling, Twain, Scott, Shakespeare, Shaw, enz.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: