Geloof onder vuur

Geloof onder vuur. Een tentoonstelling die onder deze vlag vaart, schreeuwt om aandacht. De expo in kwestie loopt nog tot 7 december 2014 in het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde. Aan de orde is de geschiedenis van Ten Duinen tijdens de lange, troebele 16de eeuw. Deze bewogen periode was bijzonder ingrijpend voor de cisterciënzers van de Duinenabdij. De abdij in de Koksijdse duinen viel zwaar ten prooi aan de Beeldenstorm (1566, ook opnieuw in 1578-1583) en ging materieel en religieus ten onder. In het bijzonder de bibliotheek kwam zwaar gehavend uit deze troebele tijd. Op het einde van de eeuw veerde de abdij opnieuw recht, eerst in Ten Bogaerde, vanaf 1627 in Brugge. Met de Vrede van Westfalen (1648) ging het Zeeuwse grondbezit definitief verloren.

Zoals gezegd een bewogen periode, maar ook een zeer complexe geschiedenis. De uitdaging om dit onderwerp in een toegankelijke tentoonstelling te evoceren, was bijgevolg groot. Zonder meer overtuigend is het onderzoek dat aan dit project ten grondslag ligt. Een bevattelijk én diepgravend scenario neemt  de bezoeker mee in anderhalve eeuw opstand en oorlog, die de eens zo machtige middeleeuwse abdij op de knieën kreeg en vervolgens liet herrijzen uit haar as. Algemene geschiedenis en abdijgeschiedenis houden elkaar hierbij in evenwicht.

De bezoeker wordt beloond met nieuwe inzichten en bijzondere objecten in een aangename variatie. Bovendien laat deze tentoonstelling zien hoe het museum hard werkt aan de uitbreiding van de eigen collectie en voor haar bruiklenen kan terugvallen op een breed netwerk. Bijzonder zijn het drukje (Brugge: Nicolaes Breyghel, 1655) met de biografie van abt Adriaan Cancellier (1610-1623) door Carolus de Visch, het mooi gedecoreerde necrologium van Ten Duinen, in 1637 opnieuw en op perkament samengesteld door Mathias van den Kerchove (bewaard in het Brugse Grootseminarie), en Nederlandstalige archiefdocumenten uit een Noord-Frans stadsarchief (Hondschote).

Een bescheiden tentoonstellingsgids bevat alle teksten en beschrijvingen van de objecten (door Jan Van Acker, Dirk Vanclooster en Alexander Lehouck), telt 54 blz. en kost 15 €. Een mooie aanwinst voor de intussen niet onaardige reeks publicaties over de Duinenabdij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: