Patricia Carson

Enkele weken geleden overleed de Britse historica Patricia Carson. Carson werd in 1929 geboren in Oreston (Plymouth). Ze studeerde geschiedenis aan de Londense universiteit en promoveerde met een studie over Londen in de 18de eeuw.

In 1954 trouwde ze met de Gentse rechtshistoricus en hoogleraar middeleeuwse geschiedenis Raoul Van Caeneghem en vestigde zich te Gent. Haar eerste publicaties handelden over de geschiedenis van Groot-Brittannië en van West-Afrika. Nadien legde ze zich voornamelijk toe op de relaties tussen haar geboorteland en de Lage Landen, door de eeuwen heen.

Grote bekendheid verwierf ze in 1969 met de publicatie van “The Fair Face of Flanders. In dit boek beschreef ze de geschiedenis van Vlaanderen, gezien vanuit een Brits perspectief. Ze slaagde erin het Vlaamse verleden op een heldere wijze en voor een breed publiek toegankelijk te maken. Het boek kende een enorm succes en werd in vijf talen gepubliceerd. In het Nederlands kreeg het de titel “Het fraaie gelaat van Vlaanderen. Er volgden talrijke herdrukken. In 1977 kreeg ze voor deze studie de Eugène Baieprijs, een vijfjaarlijkse prijs voor buitenlandse auteurs die in hun taal de Vlaamse cultuur dienen.

Patricia Carson heeft heel wat publicaties op haar naam. Ze schreef onder meer enkele belangrijke studies over Gent. In 1972  verscheen “Ghent: a town for all seasons”, in 1980James van Artevelde: the man from Ghent. Beide werken werden vertaald. Haar boek “Flanders in creative contrasts” verscheen simultaan in het Nederlands onder de titel “In eindeloze verscheidenheid. Hierin schetste ze opnieuw de geschiedenis van Vlaanderen. Dit maal bracht ze geen chronologisch verhaal, maar een thematisch, impressionistisch beeld.

Op 8 juli 1996 werd ze – net als haar echtgenoot een jaar eerder – in de adelstand verheven. Ze kreeg de titel van barones en koos als wapenspreuk ‘Van oever tot oever’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: