Een seminarie door Johan Oosterman

Johan Oosterman en studenten van de Radboud Universiteit NijmegenDeze week, op woensdag en donderdag (22 en 23 oktober), was prof. dr. Johan Oosterman, samen met studenten die college bij hem lopen, te gast in onze bibliotheek. Dit is een jaarlijkse “traditie”. Professor Oosterman is hoogleraar oudere Nederlandse  letterkunde aan de Radbouduniversiteit Nijmegen en is door zijn onderzoek vertrouwd met Brugge en Brugse erfgoedcollecties.

Reeds met zijn proefschrift over Middelnederlandse berijmde gebeden (‘De  gratie van het gebed’, Amsterdam, 1995) kwam Johan Oosterman bij de  laatmiddeleeuwse boekenproductie in Brugge terecht. In het bijzonder gaat zijn belangstelling uit naar de Brugse stadsdichter Anthonis de Roovere (ca. 1430-1482). Zo stond hij in voor de ontsluiting van het in 2010 aangekochte ms. 711, een laatmiddeleeuws Brugs devotieboek met de vroegste teksten van Anthonis, op www.historischebronnenbrugge.be. En vorig jaar was hij, als lid van het wetenschappelijk comité, heel nauw betrokken bij de expo en het wetenschappelijk congres over het Gruuthusehandschrift die door Musea Brugge werden georganiseerd.

Dit seminarie toont aan studenten en jonge onderzoekers de weg naar “oude” Nederlandse letterkunde in handschriften en oude drukken in onze erfgoedcollecties. In dit onderzoek nemen de handschriften van de “Excellente cronike van Vlaenderen“ (vooral ms. 436 en ms. 437) een belangrijke plaats in.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: