Wisla Stories: Marc Peirs en Peter De Bruyne over Polen

Wisla Stories (Peter De Bruyne)Op 1 mei 2014 was het precies tien jaar geleden dat Polen (met 9 andere Centraal-Europese landen) lid werd van de Europese Unie. Na 50 jaar communisme was dat voor Polen een thuiskomst in de warme armen van moeder Europa. Honderdduizenden Polen hadden echter niet gewacht op het lidmaatschap en waren eerder al naar het Westen getrokken. Zo kende ook België een grote Poolse diaspora.

Die twee fenomenen, de diaspora en het EU-lidmaatschap, brachten Polen letterlijk tot aan onze voordeur. Polen is geografisch het grootste, demografisch het belangrijkste, politiek het sterkste en economisch het belangrijkste land van de Centraal-Europese lidstaten van de EU. Polen speelt dezer dagen ook een hoofdrol in de machtsstrijd in buurland Oekraïne, waarmee Polen nauwe historische en demografische banden heeft. Vanaf 1 december 2014 levert Polen met Donald Tusk ook de nieuwe voorzitter van de Europese Raad (en dus opvolger van Herman Van Rompuy).

Maar wat weten we, wat kennen we en vooral: wat begrijpen we van dat grote land Polen? Voor veel Belgen staat Polen synoniem voor Lech Walesa, paus Johannes Paulus II, concentratiekampen zoals Auschwitz en een vermoeden van communistische saaiheid.

Brugs fotograaf Peter De Bruyne en Vrt-journalist Marc Peirs willen voorbij die clichés kijken. Samen reisden ze langs de rivier Wisla, die Polen doorkruist van het Tatragebergte in het zuiden tot de Baltische Zee in het noorden. Die tocht bracht hen langs de drie belangrijkste Poolse steden – Krakow, Warschau en Gdansk – maar ook langs de godverlaten dorpen van het Poolse platteland.
Ze delen hun bevindingen met foto’s en verhalen. Journalist Koen Vidal (De Morgen) interviewt. De originele foto’s van Peter De Bruyne worden op de avond van de voordracht ook tentoongesteld.

25 november 2014 om 20u
Hoofdbibliotheek Biekorf (leeszaal)
€ 5 (Vrienden Biekorf gratis)
zonder inschrijven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: