Tip van de bib: “Al wat schittert” van Eleanor Catton

De jongste Booker Prize ging naar “Al wat schittert” van Eleanor Catton, een epische Victoriaanse roman over de goudzoekers in Nieuw-Zeeland, een literaire variant op “Deadwood”. Laat je niet afschrikken door de 832 bladzijden want dit doordachte complexe verhaal slorpt je op en laat zich steeds sneller lezen.

De roman opent met de aankomst van de jonge Schotse advocaat Walter Moody, die zijn geluk komt beproeven in Hokitika. Als toevallige buitenstaander komt hij in de rookkamer van het Crown Hotel terecht in een geheime vergadering. Twaalf mannen blikken terug op de dood van een kluizenaar, de zelfmoordpoging van een prostituee en de verdwijning van een jonge goudzoeker. Iedereen is op zijn manier betrokken en de wisselende perspectieven onthullen telkens nieuwe details, inzichten, leugens of halve waarheden. Iedere verzwijging, handeling, grimas of lachje kan belangrijk zijn. Gaandeweg krijgt de lezer steeds meer zicht op een mysterieus verhaal vol hebzucht, geheimen, seks, opium, moord en een verdoemde liefdesaffaire. Ook de structuur van de roman is fascinerend. In het begin zeer langzaam met lange hoofdstukken wordt het tempo gaandeweg opgedreven. Naarmate het mysterie wordt opgehelderd, krijg je steeds kortere hoofdstukken die eindigen in flarden.

De roman heeft veel kwaliteiten: goede dialogen, humor en goede beschrijvingen, een mooie historische setting en veel boeiende personages, zoals de duivelse oplichtster Lydia Wells. Ons bleef vooral de sluwe compositie bij. De manier om informatie achter te houden of vooruit te blikken in het verhaal maakt het voor de lezer een memorabele leeservaring.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: