Gedichten van Gezelle op muziek

Gezelle schreef heel wat teksten om gezongen te worden, vaak op verzoek voor een gelegenheid. Ook had hij contact met componisten als Remi Ghesquiere, Pieter Busschaert, Edgar Tinel en Joseph Ryelandt die zijn teksten op muziek zetten. Na zijn dood bleef de muzikale poëzie van Gezelle een populaire inspiratiebron voor componisten, muzikanten en koren. De inventaris van het Guido Gezellearchief alleen al bevat een 700-tal partituren met Gezellecomposities, terug te vinden via Cabrio. Ze werden ook opgenomen in twee interessante projecten die deze liederen inventariseren en bestuderen.

De databank GezelleGezongen ontstond vanuit de passie van zanger Bart Van De Kerckhove voor de Gezellemuziek. Hij ging actief op zoek naar Gezellecomposities via catalogi en persoonlijke contacten en bracht die samen in een databank. Vanuit een brede invalshoek verzamelde hij inmiddels een kleine 3000 composities. We vinden er zelfs werk in terug van hedendaagse muzikanten als Willem Vermandere, Hennie Vrienten en Pieter Embrechts. Hoewel de databank nog groeit, maakt dit uitgebreid corpus reeds analyses mogelijk. Zo werden ongeveer 800 verschillende gedichten van Guido Gezelle op muziek gezet. “Moederken” is de uitgesproken favoriet met 77 versies door 61 verschillende componisten. Wat de herkomst betreft, gaat het overwegend om Belgische componisten. Bovenaan staat Remi Ghesquiere met 101 composities. Buitenlandse bewerkingen zijn er van Frankrijk tot Australië. Toplanden zijn  Nederland (825) en Duitsland (120).

Voor het Studiecentrum Vlaamse Muziek stelde Veerle Bosmans een Gezelledatabank samen. Dit gebeurde in het kader van het onderzoeksproject “Woord en muziek” met het oog op een cultuurhistorische en muzikale analyse van de Gezelle-composities. Behalve de bibliotheek van het Koninklijk Vlaams Conservatorium werden vier andere zwaartepuntcollecties opgenomen waaronder de Brugse, samen zo’n 2000 liederen.

In beide databanken kan je gedetailleerde informatie opzoeken i.v.m. de componist, compositie, genre, bezetting, uitgever, toonsoort, tekstdetail en in welke bibliotheek het werk kan geraadpleegd worden.

2 Responses to Gedichten van Gezelle op muziek

  1. Els Depuydt schreef:

    Deze vermelding staat in een record van de databank van het studiecentrum Vlaamse Muziek. Je kan misschien je opmerking aan het centrum doorgeven, maar ik vermoed dat de componist dit zelf foutief op de partituur schreef.

  2. Robrecht Fossaert schreef:

    Zie bij liederen Edgar Tinel, lied Vridag. Daar wordt vermeld dat er op de partituur wordt verwezen naar kardinaal Rommel. Dat moet uiteraard kanunnik Rommel zijn.
    Groeten
    R.Fossaert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: