No rules, great Scots

ScotlandWhit’s fur ye’ll no go by ye!

De Schotse variant van “que sera, sera” is eigenlijk niet van toepassing, aangezien de Schotten op 18 september zelf beslissen over hun onafhankelijkheid. Die gebeurtenis leek ons een opportune gelegenheid om enkele Schotten in de kijker te zetten.

De oudste man waarmee we jullie kennis laten maken is William Wallace, een edele patriot die streed tegen de Engelse bezetting rond het jaar 1300. De op zijn leven gebaseerde film “Braveheart” is een geromantiseerde versie van het gedicht The Wallace, dat honderden jaren lang het meest populaire boek was in Schotland, na de Bijbel.

Blijven we even in de filmwereld, dan moeten we uiteraard de geridderde Sean Connery vermelden, beroemd als de eerste (en enige echte) James Bond. Voor hij acteur werd is hij nog melkboer, marinier, vrachtwagenchauffeur en bodybuilder geweest. Hij heeft twee tattoos, de ene zegt ‘Mum and Dad’ en de andere ‘Scotland Forever’. Andere bekende Schotse acteurs zijn Ewan McGregor, James McAvoy, Gerard Butler en Billy “Pippin” Boyd.

Ten tijde van de Verlichting resideerden in Alba (Schots-Gaelisch voor Schotland) enkele voorname figuren. Op vlak van filosofie had je de empirist David Hume. Hij wilde terug naar de manier waarop een kind tegen de wereld kijkt. Een kind is nog geen slaaf van gewenning, zegt hij, in tegenstelling tot veel volwassenen die door hun bevooroordeeldheid maar al te snel een conclusie vormen. Hume had een grote invloed op Immanuel Kant. Een andere Schotse verlichte was Adam Smith, die nauw samenwerkte met Hume. Smith staat bekend om zijn werk “The Wealth of Nations”, dat gezien wordt als het eerste moderne werk in de economie. Als voorvechter voor een vrije markt was hij van mening dat het nastreven van het eigen individuele belang ook in het grootste maatschappelijk belang zou resulteren. Nog in deze periode leefde uitvinder James Watt. Zijn belangrijkste uitvinding is ongetwijfeld de stoommachine die het industriële tijdperk inluidde.

Enkele bekende Schotse politici van de laatste jaren zijn Tony Blair en Gordon Brown. Beiden werden na hun premierschap benoemd tot speciaal gezant van de Verenigde Naties. Blair is vooral belast met zaken die het Midden-Oosten aanbelangen, Brown met onderwijszaken.

Als het resultaat van het referendum een ‘JA’ wordt, kunnen de Schotten dus alvast uitpakken met een aardig aantal kanonnen wat nationale bekendheden betreft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: