Dag op dag: 12 september

Met ‘Dag op dag’ haalt de Openbare Bibliotheek Brugge het stof van enkele gebeurtenissen: “wat gebeurde er vandaag, maar dan zoveel jaar geleden?”.  Vandaag: 12 september.

250 Jaar geleden, op 12 september 1764 stierf barokcomponist Jean-Philippe Rameau. Rameau was niet alleen een groot figuur in de Franse opera, hij wordt ook gewaardeerd als een van de belangrijkste en invloedrijkste Franse componisten van de 18de eeuw.

Jean-Philippe Rameau werd in 1683 geboren als zoon van een organist. Hij leerde zichzelf muziektheorie en verschillende instrumenten spelen en werkte een groot deel van zijn leven als rondreizend kerkorganist. Pas toen hij al in de vijftig was mocht hij zijn eerste echte succes proeven.

In 1733 werd voor het eerst een opera van zijn hand uitgevoerd: “Hippolyte et Aricie”. Met “Les Indes galantes”, “Castor et Pollux” en “Les Fêtes d’Hébé” zorgde hij ervoor dat zijn naam gevestigd werd.
Tijdens zijn operacarrière kende Rameau ook veel weerstand tegen zijn ideeën. In de periode voor Rameau werd Franse opera en balletmuziek gedomineerd door Jean-Baptiste Lully. Rameaus opvattingen over harmonie waren vernieuwend ten opzichte van de muziek van Lully die conservatiever was. Rameaus muziek beschreef actie in termen van geluid en liep vooruit op vele van Richard Wagner’s ideeën. Het publiek vond zijn muziek vaak oorverdovend en musici vonden zijn muziek te complex.
In 1745 stelde Koning Louis XV Rameau aan als componist van zijn kamermuziek en dat zorgde voor financiële zekerheid voor Rameau en zijn gezin.
In de jaren 50 van de 18de eeuw raakte Rameau ook betrokken in een publieke strijd over muziekfilosofie, de buffonistenstrijd, een verhitte strijd over de vraag of de Franse of Italiaanse muziek van meer betekenis was.
Na zijn laatste belangrijke opera, “Zoroastre” uit 1749, componeerde Rameau nog weinig. Hij stierf op 81-jarige leeftijd in Parijs.

Het Canvas-programma “Puur muziek” brengt op zondag “De ware Rameau”, een documentaire over de Franse componist.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: