Genummerd en getekend. Marcel van Maele in Meervoud


Marcel van Maele
(Brugge 1931 – Antwerpen 2009), dichter, roman- en toneelschrijver, performer en beeldend kunstenaar, was een markant en rebels figuur. Al heel jong zwierf hij de wereld rond, op de vlucht voor de verstikkende mentaliteit in Brugge en Vlaanderen. Vrijheid voerde hij hoog in het vaandel – in leven én werk. Poëzie was voor hem een zoektocht, een loskomen van de geldende regels. En vooral: poëzie hoeft niet beperkt te blijven tot het blad papier.

Van Maele verspreidde zijn poëzie dan ook via heel uiteenlopende wegen. Hij bracht niet alleen gedrukte bundels uit, maar was ook op vele podia te zien. Bovendien werkte hij mee aan literaire tijdschriften, nam hij een lp op, creëerde hij bibliofiele uitgaven in samenwerking met beeldende kunstenaars en maakt hij zelf plastisch werk. Typisch Van Maele was het gebruik van de multiple (een kunstwerk in een oplage). Bekend zijn de ‘Gebottelde gedichten’ waarmee hij zijn werk op onleesbare wijze ter beschikking stelde.

De tentoonstelling in het Gezellemuseum (van 13 september 2014 tot 18 januari 2015) brengt voor het eerst al het ‘gepubliceerde’ werk van Van Maele samen. Naast zijn gedrukte bundels, grafische edities en kunstenaarsmappen, worden al zijn multiples gepresenteerd. Dit archief van edities wordt aangevuld met film- en geluidsfragmenten. Van Maele is dus weer even terug in Brugge, in het geboortehuis van Gezelle aan wie hij het gedicht ‘Bevlogen en bevangen’ opdroeg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: