“De collectie” van Jan Broes

Afbeelding1Wat maakt Brugge als boeken- en letterstad zo bijzonder? Blauwdruk voor Brugge Letterstad  focuste vorig jaar  op de Brugse troeven, en geeft onder meer aan dat onze stad reeds vele jaren als een wereldcentrum van kalligrafie en letterontwerp wordt erkend. Deze wereldwijde waardering steunt op stevige pijlers, met prominent het geduldige  werk van Jan Broes als een hartstochtelijke en bekwame pleitbezorger van “de letter”.

Al meer dan een kwarteeuw maakt Jan Broes zijn laatmiddeleeuwse huis in de Oude Zomerstraat tot een trefcentrum van letterkunstenaars. Dit gebeurt onder meer via tentoonstellingen met werk van vooraanstaande kalligrafen en letterkappers, wereldwijd. Een zevende en “laatste” expo, Een stad vol letters, vond, samen met twee andere letterprojecten, plaats in 2002, toen Brugge culturele hoofdstad van Europa was.

2002 was een hoogtepunt, maar die “laatste” expo was dan toch niet de laatste. Dat sluitstuk komt er nu, deze zomer, van 16 augustus tot 21 september, uiteraard opnieuw in het historische kader van Jan Broes’ woonhuis. Het huis waarvan Marguerite Yourcenar ooit zei dat dit voor haar het woonhuis kon zijn van Zeno, de hoofdpersoon in haar roman L’oeuvre au noir. De expo vaart onder de titel “De collectie: letters, tekens, symbolen”. Met de collectie wordt uitdrukkelijk bedoeld de verzameling kalligrafie en letters in steen die Jan Broes al die jaren in zijn huis bijeenbracht. De eigen collecties dus, maar aangevuld met nieuwe opdrachten waarmee hij het voorbije jaar enkele topkunstenaars aan het werk zette. Deze staalkaart van het beste wat kalligrafen en letterkappers de voorbije halve eeuw presteerden, wordt door Jan Broes ook in een boek (of catalogus) vastgelegd. En zou het niet mooi zijn indien deze verzameling aansluitend een publieke plaats kan krijgen?

“De collectie: letters tekens symbolen”
Oude Zomerstraat 2, 8000 Brugge
16 augustus – 21 september
elke dag van 10u tot 12u en van 14u tot 18u
€ 5

One Response to “De collectie” van Jan Broes

  1. Moniek Willems schreef:

    Enig mooi een parel voor de Kunststad Brugge !
    Proficiat Jan !!!
    Moniek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: