Fonds Remi Amand Parmentier

Remi A. Parmentier (1895-1960) was archivaris van de stad Brugge van 1917 tot 1954. Zijn oorspronkelijke collectie boeken, bewaard in het stadsarchief, werd in 2009 naar de Biekorf overgebracht en geïnventariseerd onder de naam Fonds Parmentier. Het fonds bestaat uit werken die hij als stadsarchivaris aankocht en werd na zijn overlijden in het archief aangevuld met archiefinventarissen en tijdschriften. Aangezien de collectie vooral uit niet-Brugse naslagwerken bestaat, werd zij in onze erfgoedbibliotheek ondergebracht als verzameling van een belangrijk Brugs persoon (en niet in onze Brugge-collectie).

Na de dood van stadsarchivaris Louis Gilliodts-Van Severen in1915, nam rijksarchivaris Albert van Zuylen van Nyevelt tijdelijk de taak op als stadsarchivaris. In 1917 werd Remi-Amand Parmentier aangeworven bij het stadsarchief te Brugge tot hij in 1920 definitief benoemd werd… Hij oefende deze taak uit tot 1954, waarna hij werd opgevolgd door Albert Schouteet.

Parmentier muntte uit in beschrijvingen van historische onderwerpen. Zijn uitvoerige beschrijvingen van de indices van de Brugse Poortersboeken en van verscheidene getijden- en gebedenboeken uit de schenking van baron Houtart aan de stad zijn hiervan sprekende voorbeelden. Uit zijn publicaties over de Brugse schilderkunst uit de 16de eeuw blijkt zijn interesse voor de kunstgeschiedenis. Naast kunstgeschiedenis bevat zijn collectie items over de 16de eeuw, meer bepaald het protestantisme en de Tachtigjarige oorlog.

Parmentier werd in 1920 bestuurslid van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge. Zijn meeste artikels verschenen in de Handelingen van het Genootschap en in Sacris Erudiri.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: