Tip van de bib: “De interessanten” van Meg Wolitzer

De interessanten” van Meg Wolitzer is een schitterende, breed opgezette Amerikaanse roman die een groepje elitaire jongeren in New York volgt op hun weg naar volwassenheid.

In de zomer van 1974 kan outsider Julie Jacobsen als vijftienjarige via een beurs deelnemen aan een zomerkamp voor artistieke, rijke kinderen in Spirit-in-the Woods. Ondanks haar gewone afkomst en haar gebrek aan talent wordt ze opgenomen in een bijzonder groepje van vijf vrienden die zich “De interessanten” noemen. Zo is er Ethan Figman, lelijk en gedrongen van uiterlijk maar met een uitzonderlijke gave voor het maken van animatiefilms. Het muzikale talent is Jonah, de zoon van een bekende folkzangeres. Cathy is de supermooie danseres met te grote borsten. Superieur zijn echter broer en zus Goodman en Ash Wolf: mooi, aristocratisch en afkomstig van een rijke, gecultiveerde familie. Julie raakt betoverd door de sfeer en de mensen van het kamp. Ze transformeert en wordt Jules.
De roman volgt de jongeren tot in hun later leven. De leden van het groepje blijven contact houden. Jules’ vrienden lijken fantastische artistieke levens te leiden. Jules daarentegen is mislukt als actrice en zit vast in een saaie job met een normale saaie man. Ze wil kost wat kost bijzonder zijn en kan de jaloezie maar niet loslaten.

De roman leest bijzonder vlot en is warm, met een goed aanvoelen van de drijfveren en gevoelens van de personages. Hij stemt ook tot nadenken en komt daardoor in de buurt van het werk van Jonathan Franzen en Jeffrey Eugenides. Het boek werd door The New York Times terecht geselecteerd als één van de honderd “Notable Books” van 2013.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: