Ode aan Brugge door Michel de Ghelderode

B_OB_Bruges_Ghelderode_005rDe Openbare Bibliotheek Brugge kon recent een bibliofiel werkje aankopen voor haar collectie Brugensia. “Bruges” is een onbekend gedicht van de Franstalige, Belgische auteur Michel de Ghelderode (1898-1962).

De Ghelderode (pseudoniem van Adémar Adolphe Louis Martens) werd geboren in Schaarbeek. Zijn ouders waren Vlamingen maar voedden hun zoon Franstalig op. Hij schreef tientallen toneelstukken, verhalen en poëzie. Zijn werk kenmerkt zich door het volkse karakter, het groteske, het macabere. Zijn immense briefwisseling (20 000 brieven), gepubliceerd door Roland Beyen, geeft niet enkel een beeld van de auteur zelf, maar ook van het literaire klimaat en de wereld waarin hij leefde.

In 1947 publiceerde de Brugse uitgever A.G. StainforthVoyage autour de ma Flandre tel que fit aux anciens jours messer Kwiebe-Kwiebus philosophe des dunes” van Michel de Ghelderode. Dit werk verscheen voor het eerst in 1926 bij La Renaissance d’ Occident. Nadat in 1943 een ouder werk van hem een succesvolle herdruk kende, polste de Ghelderode bij de Brugse uitgever Stainforth of hij interesse had om Kwiebe-Kwiebus te herdrukken. Toen bleek dat dit het geval was en dat Stainforth het werk luxueus zou uitgeven, was de Ghelderode de uitgever zeer dankbaar.

Het gedicht “Bruges” was een uiting van zijn dankbaarheid. Hij schreef de tekst  in kalligrafisch schrift op bibliofiel papier.

De Carbolineum Pers gaf het gedicht in 2002 uit met een inleiding van Ghelderode-kenner Peter Simoens en een houtsnede van Luc De Jaegher. De tekst werd met de hand gezet en op kwaliteitspapier op een handpers gedrukt. Er verschenen 60 genummerde exemplaren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: