Letters in tweevoud

AfficheOp vrijdag 6 juni opende in de Van Ackerzaal van Hoofdbibliotheek Biekorf  een dubbele lettertentoonstelling. Beide tentoonstellingen exploreren diepgaand de meest elementaire deeltjes van teksten en taal : de letter. Ze doen dit vanuit een eigen achtergrond en benadering. Variatie en eenheid dus.

De expo “26 words: exploring the DNA of language” graaft diep in letters en taal vanuit een origineel concept. 26 letterkunstenaars en dichters vormden evenveel duo’s. Die intense wisselwerkingen leverden 26 kunstwerken op, telkens opgebouwd vanuit een letter van het alfabet, en vanuit uiteenlopende technieken, van kalligrafisch werk op papier tot gekapte letters in steen. Deze tentoonstelling is een realisatie van Letter Exchange, een vereniging van letterkunstenaars met vooral leden in de Angelsaksische wereld, maar ook enkele (geassocieerde)  leden in Brugge. De expo “26 words” is een reizende tentoonstelling; de Brugse halte is de eerste en voorlopig de enige “on the continent”. Voorzitter Mark Noad vertegenwoordigde Letter Exchange tijdens de opening, vorige vrijdag, en hield ook een fel gesmaakt referaat op het mini-symposium ‘Letters aan het woord’ op zaterdag.

“Hedendaagse en historische lettertoepassingen” is de andere tentoonstelling. Hier laten  studenten van Studio XII, een internationale school voor letterkunst in Brugge,  met hun meesterproeven het beste van zichzelf zien. Ze geven vooral aan hoe een creatief proces vorm krijgt. De expo toont (“live” enkel op de opendeurdagen) de bron van hun inspiratie en de afgelegde weg naar grafische ontwerpen. Deze bronnen zijn handschriften en oude drukken uit de erfgoedcollecties van de Openbare Bibliotheek, van een 14de – eeuws Euclides-handschrift (ms. 521) tot een 18de eeuwse bibliofiele Parijse druk met modern face-typografie (boeknummer 620).

Beide expo’s in de Van Ackerzaal voelen aan als een laboratorium waar de bezoeker op een subjectieve manier deelgenoot wordt aan creatieve processen. “Exploreren” kan nog tot zaterdag 28 juni, gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Zaterdag 14  geldt bovendien ook als Opendeurdag van Studio XII.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: