Tip van de bib: “Gabriela” van Jorge Amado

De roman Gabriela is een vermakelijk meesterwerk van de Braziliaanse schrijver Jorge Amado en één van de grootste klassiekers uit Latijns-Amerika. De setting is het kustplaatsje Ilhéus, een uithoek van Brazilië anno 1925. Het oerwoud rond de stad ruimt stilaan plaats voor cacaoplantages, maar de gemeenschap heeft nog niet de stap gezet naar de nieuwe tijd. De grootgrondbezitters, rijke mannelijke kolonels, regeren met ijzeren hand. Conflicten worden opgelost met geweren. Ontrouw wordt bloedig afgestraft.

Alles verandert wanneer de vrijgevochten Gabriela ten tonele verschijnt. Verdreven door de droogte, maakt ze een uitputtende tocht met familie en vrienden door het oerwoud. Op de slavenmarkt wordt ze als goedkope kracht in dienst genomen door Nacib, de Arabische eigenaar van het plaatselijke café. Tot zijn grote wanhoop liet zijn kokkin hem plots in de steek om bij haar zoon te wonen. Na een bad blijkt Gabriela tot zijn verbazing een uitzonderlijke mooie vrouw te zijn, die bovendien hemels kan koken. Al snel en op heel natuurlijke wijze wordt ze zijn bedgenote. Ook in zijn café doet Nacib gouden zaakjes. De klanten genieten van de heerlijke gerechten en vooral van de sensuele Gabriela die ze heupwiegend komt opdienen. De jaloerse Nacib besluit met Gabriela te trouwen en van haar een respectabele vrouw te maken. Maar de natuurlijke Gabriela valt niet in een keurslijf te rijgen. Zo wordt Nacib gedwongen een grote verandering te ondergaan. Parallel met zijn persoonlijk verhaal groeit ook Ilhéus uit tot een heuse havenstad en centrum van de cacao met Mundinho Falcão als nieuwe progressieve politieke leider.

Dat maakt van de roman een prachtige biografie van een stad in verandering, met een stoet aan boeiende personages en een hart voor vrouwen. Het is bijzonder knap hoe Jorge Amado een politieke ondertoon weet te combineren met een vederlicht verhaal. Van het boek bestaat een Braziliaanse soapserie, waarvoor de regering zelfs pauzeerde om de aflevering(en) te bekijken, en het boek werd recent verfilmd. Amado is een geestdriftig verteller en deze satire op de machocultuur lees je met de glimlach. Gabriela werd terecht opgenomen in “1001 boeken die je moet gelezen hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: