“Winter sleep” wint Gouden Palm

Op het Filmfestival van Cannes heeft het Turkse drama “Winter sleep” van Nuri Bilge Ceylan de Gouden Palm gewonnen. De Belgische broers Dardenne grepen naast de prestigieuze hoofdprijs.

Ceylan mocht tijdens het festival al een keer juichen want zijn film pakte ook de Fipresci, de prijs van de internationale filmcritici. “Winter sleep” vertelt het verhaal van een 60-jarige oud-acteur die verblijft in een dorpje in Cappadocië, samen met zijn jonge vrouw en zijn gescheiden zus. Het dorpje leeft van het zomertoerisme, maar in de winter is het er vrij eenzaam.
Ceylan won eerder in Cannes al de Prijs van de jury voor “Once upon a time in Anatolia” en de regieprijs voor “Three Monkeys”.

Met de overwinning van Ceylan grijpen Jan-Pierre en Luc Dardenne naast de hoofdprijs. Zij waren getipt om de Palm te winnen. De overwinning zou historisch zijn, want dan hadden de Dardennes hun derde Gouden Palm gewonnen (na “Rosetta” en “L’enfant”).
Hun sociaal drama “Deux jours, une nuit” gaat over een jonge vrouw die haar collega’s moet overtuigen om hun bonus op te geven, zodat zij kan blijven werken in het bedrijf.

“Le Meraviglie”, de film van de Italiaanse regisseur Alice Rohrwacher, heeft de prestigieuze Grand Prix gewonnen. De mannelijke hoofdrol in het sociale drama wordt vertolkt door de Belgische acteur Sam Louwyck. In “Le Meraviglie” speelt Louywyck een Duitse vader van vier dochters die hij in Umbrië angstvallig afschermt van de moderne buitenwereld. Eénmaal oudste dochter echter haar zinnen zet op een commerciële tv-wedstrijd duurt het niet lang vooraleer het pantser van het traditionele gezin de eerste barsten vertoont.

De prijs voor beste acteur was voor de Brit Timothy Spall, die in “Mr. Turner” van Mike Leigh gestalte geeft aan de bekende Britse landschapsschilder William Turner.
Julianne Moore werd uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol in de David Cronenberg-film “Maps to the stars”

 

Bron: cobra.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: