Letters aan het woord, op 7 juni in de bibliotheek

26 wordsIedereen heeft er mee te maken, maar weinigen gaan er dieper op in: letters. Niet zo in onze bibliotheek, op 7 juni (10u30-12u30). Dan wordt de wondere wereld van  letters en letterontwerpen  door vier sprekers geëxploreerd. Ze doen dit in een referaat van een half uur, en telkens vanuit hun eigen expertise en belangstelling. Een lettersymposium, zeg maar. De vier referaten zijn bouwstenen van een breed thema: “Historische en hedendaagse lettertoepassingen”.

Deze sprekers zijn Lieve Cornil, directeur van Studio XII. Met Studio XII, een internationale school voor letter design, zet Lieve in Brugge het Scriptorium de Toulouse van haar leermeester, mentor en oud-professor Bernard Arin verder. De ontwerper Mark Noad vertegenwoordigt Letter Exchange, een hoogwaardig platform en samenwerkingsverband van kalligrafen, typografen, vormgevers en al wie, overwegend in de Angelsaksische wereld, met letters aan de slag is. De tentoonstelling “26 words: exploring the DNA of language”  die van 7 tot 29 juli in Hoofdbibliotheek Biekorf loopt, is een realisatie van Mark Noad en zijn Letter Exchange ploeg. Jo De Baerdemaecker is een onderzoeker die zich toelegt op typografie. Een bijzonder onderzoeksproject focust op Tibetaanse (het onderwerp van zijn dissertatie aan de University of Reading, UK) en andere niet-Westerse letterontwerpen en typografie. Ludo Vandamme van de Openbare Bibliotheek Brugge legt in zijn referaat uitdrukkelijk de link tussen typografie en de Brugse drukkerswereld, van 1476 tot 1800. Hij put daartoe uit de STCV, de Short Title Catalogue Vlaanderen die recent met meer dan tweeduizend Brugse drukken werd verrijkt.

Dit symposium vindt plaats in Hoofdbibliotheek Biekorf, op de benedenverdieping, in de zogenaamde striphoek. Dit is een open ruimte waar iedereen kan aansluiten en inpikken, ook de toevallige of algemeen geïnteresseerde bibliotheekbezoeker. Net zoals letterontwerp algemeen (iedereen heeft elke dag met letters te maken) en specifiek (letterdesign vereist een bijzondere expertise) is, zo ook richten deze referaten zich naar een specifiek én een algemeen geïnteresseerd publiek. Uiteraard is deelnemen gratis.

Deze lezingen maken “Brugge letterstad” opnieuw wat meer tastbaar en concreet. De initiatiefnemers, Openbare Bibliotheek Brugge en Studio XII, koppelen dit gebeuren aan de tentoonstelling “26-Words”, maar evenzeer hopen ze hier het fundament te leggen van een jaarlijks wederkerend event.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: