Tip van de bib: “Het fantoom van Alexander Wolf” van Gajto Gazdanov

In “Het fantoom van Alexander Wolf” van Gajto Gazdanov schiet een zestienjarige soldaat tijdens de Russische  burgeroorlog  uit zelfverdediging een vijand dood op de steppe. De jongen kijkt de stervende man in de ogen en vlucht op de enorme witte hengst van het slachtoffer. Dit voorval is het begin van de rest van zijn leven.

Jaren later vinden we het hoofdpersonage terug in Parijs waar hij een ongelukkig leven leidt als journalist. De herinnering aan de steppe blijft aan hem knagen. Waarom is hij blijven leven? Op een dag leest hij een boek van de Engelse schrijver Alexander Wolf waarin het voorval woord voor woord beschreven staat. Kan het slachtoffer nog in leven zijn? Obsessief gaat hij op zoek. Elke ontmoeting lijkt in verband te staan met de mysterieuze Wolf. Hoe toevallig is wat hem overkomt? Ook zijn geliefde, de narcistische Jelena, maakt deel uit van het web dat hem onweerstaanbaar naar de conclusie voert.

Gajto Gazdanov maakte als jonge soldaat zelf de verschrikkingen van de Russische burgeroorlog mee en leefde daarna als banneling in Parijs. Eerst dakloos, daarna ’s nachts aan de slag als taxichauffeur, begon hij te studeren en te schrijven. Deze herontdekte roman uit 1947 opent zeer sterk en is deels een psychologische thriller en deel s een existentiële filosofische roman. Vooral de meeslepende, treurige stem van de verteller blijft je bij. Het is een stilistisch pareltje met heerlijke zinnen en trefzekere bedenkingen. Kort genoeg om niet uit de bocht te gaan. Een beklijvende ervaring.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: