De rave / De dode meeuw : een bibliofiel hoogstandje voor Guido Gezellearchief

B_OB_GG2089M_003prentbEén gedicht van Guido Gezelle (De rave) en één gedicht van Jacques Hamelink (De dode meeuw) vormen het uitgangspunt van dit prachtig bibliofiel werkje met een omslagontwerp door Alex Barbaix, gedrukt bij Pastei in Amsterdam.

Jacques Hamelink ontving op op 16 december 1988 de Constantijn Huygensprijs voor zijn oeuvre. Naar aanleiding van deze feestelijke gelegenheid liet hij zijn gedicht De dode meeuw in een beperkte oplage van 72 exemplaren drukken. Hij zocht hiervoor Alex Barbaix aan, bezieler van uitgeverij Pastei. Hij is een Gentse tuin- en landschapsarchitect, die sinds 1972 in Amsterdam woont en werkt als boekdrukker en grafisch ontwerper bij de Rietveld Academie. 36 exemplaren ervan werden gebundeld met een gelijkaardige uitgave van het gedicht De rave door Guido Gezelle, een wintergedicht uit Tijdkrans (“Met zwart- en zwaren zwaai aan ’t werken door de grauwe”). Het is een spookachtig wat moralistisch gedicht over een oude raaf, dat eerder onder de titel “Spaart!’’ verscheen in Biekorf (1892). Jacques Hamelink koos het gedicht zelf in confrontatie met zijn eigen aangevreten dode meeuw op het ijs. Gezelle maakte deel uit van het landelijke protestants-christelijke milieu van Zeeuws-Vlaanderen waarin Hamelink opgroeide en waarvan hij zich losmaakte. Met Gezelle heeft hij gemeen dat natuur en taalrijkdom een belangrijke rol spelen in zijn poëzie. Het tweeluik nodigt uit om de parallellen en verschillen te ontdekken.

De twee gedichten zijn gewikkeld in een blad Indiapapier “straw smooth”, waarop een illustratie door Alex Barbaix en het colofon zijn afgedrukt. Het omslag wordt bijeengehouden met een prikker en raffia. Het aangekochte exemplaar is nr. 5. van de 12 exemplaren voor de dichter bestemd. Het werk wordt beschouwd als een van de hoogtepunten in de recente Nederlandse bibliofiele drukgeschiedenis. Het was ook te bewonderen in de tentoonstelling ‘Het ideale boek. Honderd jaar private press in Nederland 1910-2010’ (Museum Meermanno / KB).

Advertenties

One Response to De rave / De dode meeuw : een bibliofiel hoogstandje voor Guido Gezellearchief

  1. Alex Barbaix schreef:

    De aanleiding voor deze uitgave was een ontmoeting tussen Jacques Hamelink en Alex Barbaix. Zeeuws Vlaaanderen en Gent liggen dicht bij elkaar qua cultuur. De gedichten van Guido Gezelle waren voor Jacques en Alex, boekdrukker, een bron van inspiratie en in het gesprek ontstond het idee een uitgave samen te stellen met twee gedichten, van elke dichter één. Jacques droeg Dode Meeuw aan en daartegenover kwam De rave, het schaduwbeeld, als tegenstelling. Een zwarte vogel tegenover een witte. Het lag voor de hand twee aparte caternen te drukken en die samen in een houtsnede-afdruk van een meeuw te verpakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: