Schrijver Gabriel García Márquez is overleden


Gabriel García Márquez, één van de reuzen uit de wereldliteratuur, stierf gisteren in zijn huis in Mexico-stad aan kanker.  Hij was reeds geruime tijd ernstig ziek en kreeg palliatieve zorgen.
Gabriel García Márquez maakte samen met Mario Vargas Llosa, Julio Cortázar en Carlos Fuentes deel uit van de zogenaamde Latijns-Amerikaanse “boom”, een literair fenomeen uit de jaren ’60 toen relatief jonge Latijns-Amerikaanse schrijvers op grote schaal wereldwijd gepubliceerd en gelezen werden.

Gabo (of Gabito), zoals zijn koosnaampje was, werd geboren in 1917 in Aracataca, Colombia.  Hij begon rechten te studeren in Bogota, maar brak die af om zich aan de journalistiek te wijden.  Al heel vroeg begon hij ook te schrijven. Na even in Parijs, New York en Havana gewoond te hebben, vestigde hij zich definitief in Mexico-stad, alhoewel hij zijn banden met Colombia nooit verbrak en er verschillende huizen bezat.

De publicatie in 1967 van zijn roman “Honderd jaar eenzaamheid” sloeg in als een bom en werd in de kortste keren een bestseller in heel de wereld.  Het boek wordt beschouwd als een literair meesterwerk en is één van de topwerken uit de wereldliteratuur.  Tot nu toe werden er al 30 miljoen exemplaren in 35 talen van verkocht.  De roman kadert ook binnen het “magisch realisme”, een belangrijk kenmerk van de Latijns-Amerikaanse “boom”.

Met “Honderd jaar eenzaamheid” was Gabo op slag wereldberoemd en hij werd bijna een literair society-figuur.  Door zijn vriendschappen met Fidel Castro (waarvoor hij meermaals bekritiseerd werd), François Mitterand en Bill Clinton had hij ook een zekere politieke invloed, zeker in Colombia waar hij ooit deelnam aan vredesgesprekken tussen de regering en de guerrillagroep FARC.

Na “Honderd jaar eenzaamheid” zou hij nog verschillende literair hoogstaande romans en verhalenbundels publiceren zoals o.a. “De herfst van de patriarch”, “Kroniek van een aangekondigde dood”, “Liefde in tijden van cholera”, “De generaal in zijn labyrint” en “Herinnering aan mijn droeve hoeren”.  Allemaal werden ze bestsellers.
In 1982 won Gabriel García Márquez de nobelprijs voor literatuur.
In de bibliotheek zijn ook enkele verfilmingen van romans te vinden zoals “Love in the time of cholera” en “Pas de lettre pour le colonel“.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: