Autisme van binnenuit

In het boek “Waarom ik soms op en neer spring” vertelt de dertienjarige Naoki Higashida aan de hand van veelgestelde vragen hoe het is om autistisch te zijn. Naoki lijdt aan een vorm van autisme waarbij communicatie quasi onmogelijk is. Dankzij een ambitieuze onderwijzer en zijn eigen doorzettingsvermogen heeft hij geleerd woorden rechtstreeks via een alfabetrooster te spellen. Hij communiceert door lettertekens op de rasters aan te wijzen en zo hele woorden te spellen die door een helper worden uitgeschreven. Ondertussen is hij 22, heeft hij diverse boeken geschreven, geeft hij lezingen en heeft een blog.

Het boek rekent af met tal van algemeen verspreide ideeën over autisme. Het bewijst dat er in het ogenschijnlijk hulpeloze, autistische lijf een geest opgesloten zit die even nieuwsgierig, fijnbesnaard en complex is als die van wie dan ook. Daarnaast benadrukt Haoki Higashida dat mensen met autisme geen onaangepaste einzelgängers zijn, maar wel degelijk het gezelschap van anderen op prijs stellen. En dat “bizarre” gedragingen gewoon een manier zijn om een onhoudbare stroom aan input te bedwingen, omdat hun lijf vaak elke medewerking weigert.

De leidraad in het boek is een smeekbede voor geduld en begrip. Het is een aanrader voor iedereen die het fenomeen werkelijk wil begrijpen: ouders, familie, vrienden, verzorgers en leerkrachten van autistische kinderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: