Boekensteun: Aramees woordenboek en een kruidenboek

Dioscordes webOnder de titel “Blaas de kosmos nieuw leven in!” gingen we op zoek naar budget om Sebastian Münsters “Cosmographiae universalis” te restaureren.  Veel boek- en bibliotheekvrienden reageerden enthousiast en overtuigend gereageerd zodat het nodige budget ondertussen bij elkaar gebracht en zelfs al ruim overschreden is.  Heel veel dank voor dit engagement, en we kijken er al naar uit om na de grote vakantie al onze funders op een bijzonder moment in de bibliotheek te ontvangen.

Samen met de Kosmografie, het Aramees woordenboek van Münster …

De aanvullende steun gaat integraal naar de conservatie en restauratie van twee  boeken, eveneens uit de 16de eeuw, die heel nauw verbonden zijn met Münsters Kosmografie. Het betreft vooreerst de restauratie van een ouder werk van Münster, met name een exemplaar van zijn Chaldeeuws woordenboek uit 1527. Dit boek werd gedrukt in Basel door Joannes Froben, de vriend en huisdrukker van Eramsus van Rotterdam. Münster was een expert in de oude, bijbelse talen, en met dit Chaldeeuws of Aramees lexicon  (boeknummer 26/74: momenteel tentoongesteld in de leeszaal) hoopte Münster zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te bieden om de bijbelse teksten in de oorspronkelijke taal te laten lezen. Een echt renaissanceboek dus.  Münsters Hebreeuws lexicon  uit 1539 is ook in bezit van onze bibliotheek, en werd vele jaren terug gerestaureerd.

 … en een kruidenboek uit het bezit van Holman

Een tweede boek dat we met aanvullende fondsen hopen te laten restaureren,  houdt verband met Robert Holman. Holman was de monnik, later abt, een late tijdgenoot van Münster, die het exemplaar van Munsters Kosmografie had aangekocht. Hij moet een groot boekenliefhebber zijn geweest: hij kocht interessante boeken en liet er zijn wapenschild, devies en naam in achter. Dit is ook het geval met een bijzonder fraai geïllustreerd kruidenboek dat in 1549 in Frankfurt werd gedrukt (boeknummer 2506) . Het bevat de plantenbeschrijvingen van  Dioscorides die leefde in het Romeinse Rijk van de eerste eeuw. Bij elke plant gaf Dioscorides aan wat de geneeskundige toepassing was (zie afbeelding).

Na de kosmografie, ook het Aramees woordenboek van Münster en het plantenboek uit de bibliotheek van Robert Holman. Zou ook dit kunnen?  Alvast heel veel dank.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: