Hamburgers in het paradijs

Voedsel is vandaag een bron van intense verwarring. In haar boek  “Hamburgers in het paradijs: voedsel in tijden van overvloed” gaat Louise O. Fresco op zoek naar de wortels van die verwarring.

De auteur is internationaal bekend als deskundige op het gebied van landbouw en voedsel.  Zij is voormalig hoofd van het Verenigde Naties-voedselprogramma FAO en momenteel hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Ze neemt de lezer mee op een unieke culturele reis door de geschiedenis en de toekomst van ons voedsel.

De geschiedenis van de mensheid wordt gekenmerkt door een voortdurende strijd om voedsel. Beschavingen bloeien op en verdwijnen als gevolg van overvloed en schaarste. Pas sinds de laatste paar decennia is er duidelijk sprake van overvloed, en juist met die overvloed weet de moderne mens niet zo goed om te gaan.

De auteur neemt de lezer mee langs een groot aantal onderwerpen, zoals de geschiedenis van de landbouw, brood en vlees, biotechnologie, biodiversiteit, de voedselketen. Verrassend soms zijn de inzichten over vegetarisme, genetische modificatie en intensivering van landbouw, die dikwijls helemaal tegen de stroom in gaan van milieugroeperingen, bezorgde burgers of biologische boeren.

“Hamburgers in het paradijs” is in de eerste plaats een leesboek voor iedereen die op zoek is naar een genuanceerde mening over voedsel en landbouw en iedereen die beseft dat eten niet vanzelfsprekend is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: