Historia scholastica

Historia scholastica- B_OB_MS400_042vHandschrift 400 bevat een prachtige kopie uit ca. 1200 van de Historia scholastica van Petrus Comestor (ca. 1100-1179). Het schrift is een mooi uitgevoerde littera praegothica, een sierlijk schrift gekenmerkt door helderheid en elegantie. De initialen bij aanvang van ieder hoofdstuk zijn gedecoreerd met gestileerd blader- en loofwerk en geometrische motieven in bruine, rode, gele, blauwe, groene en zilveren schakeringen. De afbeelding bij dit bericht toont bijvoorbeeld een detail van de versierde beginletter H van Hystoria exodi… op f. 42v.

De Historia scholastica is één van de meest geliefde teksten van de middeleeuwen. Kort samengevat is het een bijbelsynthese. Elke passage van de Bijbel is doorspekt en aangevuld met verklaringen (bv. waarom gebruikte deze profeet specifiek die woorden?) en extra informatie (bv. wat is de etymologie van dit woord, of waar ligt deze plaats juist?).

Door zijn volledigheid en heldere stijl, werd de Historia scholastica verplichte kost in het curriculum aan de universiteiten. Bij de overgang van de 12de naar de 13de eeuw werd het ook een bestseller in monastieke kringen. De tekst had een enorme impact op latere literatuur in de volkstaal. De befaamde Rijmbijbel van Jacob van Maerlant (ca. 1235 – ca. 1300), bijvoorbeeld, is een vertaling en bewerking van de Historia scholastica.

Handschrift 400 van de Openbare Bibliotheek is afkomstig uit de cisterciënzerabdij van Ter Doest (Lissewege). Het bevat de synthese van de boeken Genesis tot en met Koningen. Het vervolg, van Tobias tot en met Handelingen, wordt bewaard in handschrift 401.

Handschrift 400 is volledig digitaal raadpleegbaar via Cabrio. Op Flandrica.be, het digitale platform voor Vlaamse letterschatten, vindt u extra uitleg over dit handschrift en een selectie van sprekende afbeeldingen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: