Vlaamse oude drukken in de Biekorf

gegraveerde titelpagina van Goltzius, plaatskenmerk B284, STCV nummer 12915864Gedurende 20 maanden was STCV aan het werk in Hoofdbibliotheek Biekorf. De Short Title Catalogus Vlaanderen (STCV ) is een online bibliografische databank, beheerd door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Ze bevat uitgebreide bibliografische beschrijvingen van werken gedrukt in Vlaanderen (en Brussel) vóór 1801. Uit de erfgoedcollecties van de Biekorf werden in totaal 3.231 exemplaren toegevoegd aan 2.634 STCV-beschrijvingen. Meer dan de helft van deze exemplaren (1.721) waren nog niet eerder beschreven en werden dus ‘nieuw’ toegevoegd aan de databank. De andere werken werden toegevoegd als bijkomend exemplaar aan een bestaand record.

De verwerkte exemplaren behoren tot de erfgoedcollecties, waaronder de incunabels van de Brugse drukker Colard Mansion, de fondsen van Guido Gezelle (GGB) en Achiel van Acker (FAVA), de verzameling van Eugène Sanders (S), het Historisch Fonds (HF) en vooral de collectie Brugensia (B). Vóór de start van STCV in deze bibliotheek bevatte de databank een kleine 200 beschrijvingen van werken gedrukt in Brugge. Daar zijn er nu 1.079 bijgekomen!

De erfgoedcollectie van de Biekorf bevat een rijk gamma van Vlaamse oude drukken maar enkele zaken springen er toch uit. Zo werden er veel almanakken verwerkt, vb. deze voor het jaar 1717. Deze kleine boekjes bevatten een overvloed aan lokale informatie zoals wie er in het bestuur zat, de uren van de postkoets, de feesten van de heiligen, lokaal nieuws en vaak ook historische informatie over bijvoorbeeld de graven van Vlaanderen. Daarnaast zijn er de uitgaven van Hubertus Goltzius, vooral plaatwerken (werken uitgegeven omwille van hun illustraties/gravures) over de antieke Oudheid, en zoals al vermeld de incunabels (drukken van vóór 1501) van Colard Mansion.

Andere Bruggelingen of Brugs drukwerk vinden we zeker ook op het vlak van wiskunde (Jan Vaerman, Adriaen vander Gucht, Petrus Gilliodts, Donaes vanden Bogaerde en Simon Stevin) en verzamelingen van preken (o.a. Ignatius Albertus de Vloo, Antonius Hennequin, Petrus Franciscus Valcke, Adrianus de Cock en Petrus Massemin). Daarnaast bevatten de erfgoedcollecties ook interessante Vlaamse drukken op het gebied van aardrijkskunde, cartografie , demografie en reisverhalen, bv. over Scandinavië, Ethiopië, Paraguay en het Ottomaanse Rijk. Verder zijn de grote onderwerpen uiteraard religie (christelijke leer, kerkelijke praktijk, kerkgeschiedenis en dogmageschiedenis), geschiedenis van België, Nederlandse taal- en letterkunde, recht, economie en bestuurskunde.

Dankzij de verwerking van deze Brugse erfgoedcollecties, is STCV nu veel rijker geworden, zeker wat Brugse drukkers en auteurs betreft. De hele STCV-databank bevat inmiddels meer dan 20.000 beschrijvingen, gebaseerd op nauwkeurig onderzoek van meer dan 35.500 exemplaren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: