Kunstpaus Jan Hoet overleden

In het Gentse UZ is kunstcriticus Jan Hoet op 27 februari 2014 overleden.

In ons land treedt Jan Hoet in 1975 op de voorgrond, wanneer hij directeur wordt van het gloednieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent. Het was het eerste Belgische museum dat gewijd was aan de hedendaagse kunst. Als conservator bracht Hoet nieuw leven in de traditioneel elitaire en geïsoleerde kunstbrouwerij. Iets wat hem trouwens niet altijd in dank werd afgenomen.

Met alle mogelijke middelen zette Hoet zich in om hedendaagse kunst bekend te maken en in het dagelijkse leven te integreren. Voorbeeld daarvan is ‘Chambre d’Amis’ uit 1986, waarmee hij Gent helemaal op de wereldkaart van de moderne kunst wist te plaatsen. In die tentoonstelling werd het werk van vijftig kunstenaars ondergebracht in privéwoningen. Het locatieproject won de prijs voor beste Europese tentoonstelling van het jaar en betekende de internationale doorbraak voor kunstpaus Hoet.

Het internationale hoogtepunt uit zijn carrière is waarschijnlijk zijn verkiezing in 1992 tot artistiek leider van Documenta, de vijfjaarlijkse hoogmis van de hedendaagse kunst in het Duitse Kassel.

In eigen land bleef Hoet intussen naarstig voortijveren voor een eigen stek voor het Gentse Museum voor Hedendaagse Kunst. En in 1999 werd die droom eindelijk werkelijkheid. Onder de naam ‘Stedelijk Museum voor Actuele Kunst’ (SMAK) stak het museum toen van wal. Het betekende voor Hoet de voltooiing van zijn levenswerk. Bezieler Jan Hoet bleef artistiek directeur tot 2003.

Hoewel Hoet nu zijn eigen gebouw had (in het Gentse Citadelpark), bleef hij naar mogelijkheden zoeken om de vier muren van het museum te verlaten. Dat deed hij ook in 2000, met de spraakmakende tentoonstelling ‘Over the Edges’, in de Gentse binnenstad.

In tussentijd kreeg hij een eredoctoraat aan de Universiteit Gent, werd hij door de koning geridderd en kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Eerder werd hij om zijn ‘Chambres d’Amis’-project in de Duitse Bondsrepubliek al onderscheiden met de ‘Passe-partout’- prijs, voor de beste Europese tentoonstelling (1988). In 1992 kreeg hij in Frankfurt het Goethe-ereteken opgespeld wegens zijn inzet voor de verspreiding van de Duitse cultuur in het buitenland. En in Frankrijk kreeg hij in 1997 de titel van ‘Ridder in de Kunsten en Letteren’.

De voorbije jaren werd hij geplaagd door gezondheidsproblemen. Op 13 februari werd Hoet opnieuw opgenomen in het UZ Gent. Deze keer konden de beste zorgen hem niet meer redden.

De commentaren op zijn overlijden zijn unaniem en kunnen het best samengevat worden met de woorden van Luc Tuymans op Radio 1: “Hij bleef ondanks alles een volksmens, iemand die met een ongelooflijk charisma de hedendaagse kunst naar een breder publiek kreeg.”

Bronnen: De Redactie.be en Vandaag.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: