Lezen over de Eerste Wereldoorlog

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Wat weet je daar eigenlijk van? We geven vijf leestips.

De Eerste Wereldoorlog is berucht om de gruwelijke loopgraven, waarin soldaten maanden achtereen bivakkeerden onder vreselijke omstandigheden. Zodra ze eruit kwamen, werden ze door de tegenstander neergeschoten. De oorlog eiste miljoenen slachtoffers op. Vele soldaten keerden getraumatiseerd terug van het front.

Leestips 9 – 12 jaar :

De grote verliezer van  Karen Dierickx
Margriet heeft het moeilijk. Haar broertje overlijdt, haar vader is vertrokken om te vechten in de Eerste Wereldoorlog en haar moeder staat er alleen voor met de kinderen. Alles wat Margriet doet, lijkt fout te gaan.

Kind van de Westhoek van Wouter Sinaeve
Wouter groeit op in de omgeving van Ieper, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog zware gevechten zijn geleverd. Zijn moeder wil niet dat hij soldaatje speelt. Maar Wouter vindt in het veld kogels. Die kan hij goed gebruiken bij zijn spel met speelgoedsoldaatjes! Het verhaal wordt verteld in foto’s, met weinig tekst.

Het meisje en de soldaat van Aline Sax
Het is de Eerste Wereldoorlog. Een blind meisje woont bij haar moeder en tante, haar vader vecht aan het front. Ze raakt bevriend met een Afrikaanse soldaat, die haar vertelt over zijn eigen familie, die hij mist.

Milans Groote Oorlog van Patrick Lagrou
Milans betovergrootvader is soldaat geweest in de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de gevechten is hij omgekomen. Samen met zijn opa en oma bezoekt Milan de belangrijke plekken uit deze periode in de geschiedenis. ’s Nachts droomt hij dat hij midden in de oorlog belandt!

Niet welkom van Detty Verreydt
Het is 1914; België is bezet door de Duitsers. Als de vader van Rik naar het front wordt gestuurd, vluchtten Rik en zijn zusje samen met hun moeder naar Nederland. Het wordt een moeilijke tijd!

[Bron : Leesplein]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: