Foute farma

Het wetenschappelijk onderzoek naar en de werking van geneesmiddelen staat weer volop in de actualiteit. Zo verscheen in de Morgen van 11 januari een artikel over het placebo-effect van medicijnen tegen migraine. Daarnaast is in Groot-Brittannië discussie ontstaan over de werkzaamheid van het alom verspreide vaccin tegen de Mexicaanse griep, Tamiflu. En om het rijtje vol te maken stond er op 15 januari in verschillende kranten een artikel over een aanbeveling om betablokkers toe te dienen aan hartpatiënten voor een operatie, die blijkt te steunen op vervalst wetenschappelijk onderzoek.

In zijn boek “Foute farma” stelt de Britse arts Ben Goldacre de praktijken van de farmceutische industrie aan de kaak. Hij haalt talloze voorbeelden aan waarbij negatieve resultaten van wetenschappelijk onderzoek achtergehouden worden zodat de medicijnen toch op het rek bij de apotheek belanden. Negatieve resultaten worden achtergehouden, of krijgen geen aandacht in de wetenschappelijke tijdschriften. Zo lezen we ook dat onafhankelijk gefinancierde tests in 48 procent van de gevallen leiden tot een positief resultaat, terwijl door de industrie gesponsord onderzoek plots 78 procent positieve resultaten geeft.

In Europa is er geen enkele wet die farmaceutische bedrijven verplicht om resultaten van klinische tests te openbaren of te delen.  Zij kunnen perfect legaal informatie achterhouden voor dokters en onderzoekers.

De auteur denkt dat enkel de druk van patiënten en patiëntenorganisaties deze desinformatie kan doen veranderen. Zij hebben er het meest belang bij om zich te organiseren en druk uit te oefenen.  Zij – wij allemaal dus – zijn immers het slachtoffer van het achterhouden van informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: