De bibliotheek : hoogtepunten uit de wereldgeschiedenis

In zijn rijkelijk geïllustreerde boek presenteert James W.P Campbell, professor architectuur- en kunstgeschiedenis aan Queen’s college in Cambridge, de parels van de bibliotheekarchitectuur uit de hele wereld.

Bibliotheken zijn tempels van kennis. Dat was zo in de Oudheid en dat is nog steeds zo. Bibliotheken zijn met de populariteit en de democratisering van het boek meegegroeid. Een middeleeuwse bibliotheek telde tussen de 50 en 500 boekwerken. Boeken waren zo kostbaar dat ze letterlijk aan de ketting lagen. Dat is gelukkig nu niet meer het geval. Bibliotheken werden toegankelijk voor iedereen en zijn allang niet meer exclusief voorbehouden voor het boek. De bib is een ontmoetingsplek geworden. En zo is ook de architectuur meegeëvolueerd. Moderne bibliotheken zijn open, met veel glas, automatische deuren, airco en wifi.

En de toekomst? Campbell is optimistisch. “De mensheid heeft een uitzonderlijke verscheidenheid aan ruimte gecreëerd waar kan worden gelezen, gedacht, gedroomd en waar kennis kan worden gevierd. Zolang de mensheid waarde blijft hechten aan deze activiteiten, zal ze plekken blijven bouwen om die onder te brengen.” Al zullen daar voor Campbell niet altijd boeken aan te pas komen.

Bron: De Standaard der Letteren, 13 december 2013

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: