Gouden Ganzenveer voor David Van Reybrouck

David Van Reybrouck, van Brugge afkomstig, kreeg de Gouden Ganzenveer 2014 toegewezen “om zijn veelzijdigheid en bezielende wijze van schrijven”.
Zijn brede maatschappelijke en politieke betrokkenheid, historisch besef, diepgravend onderzoek en vaardige pen zorgen voor publicaties die een belangrijke bijdrage leveren aan de meningsvorming in het maatschappelijke debat.
Van Reybrouck is vooral bekend van zijn boek “Congo – Een geschiedenis” uit 2010. Hij kreeg daarvoor onder meer de Libris Geschiedenisprijs en de AKO Literatuurprijs.

De schrijver was ook de bezieler van de G1000, een burgertop waarin 1.000 gewone Belgen hun mening mochten geven over politieke en maatschappelijke thema’s. Het initiatief ontstond tijdens de politieke impasse na de federale verkiezingen van 2010.

De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De leden van de academie zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven.

De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de academie. Van Reybrouck krijgt de prijs op 24 april. Eerdere winnaars zijn onder anderen Annejet van der Zijl, Remco Campert, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman en Ramsey Nasr.

Bron: Deredactie.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: