Canvas do Brasil

Onder de noemer “Canvas do Brasil” zet Canvas van maandag 2 tot zondag 8 december Brazilië een week lang in de kijker met documentaires, films, sport, duiding en actualiteit.

Donderdag is er de documentaire Bus 174 van regisseur José Padilha. De film vertelt het verhaal van een gijzeling op een stadsbus en focust daarbij op de achtergrond van de jonge gijzelaar, zijn jeugd in een arme favela in Rio en de manier waarop de Braziliaanse politie en justitie omgaat met de lagere klasse.

Vrijdag kunnen filmliefhebbers genieten van de bekroonde film Cidade de Deus van cineast Fernando Meirelles. Cidade de Deus is een buitenwijk van Rio de Janeiro waar criminele jongerenbendes in de jaren ’70 en ’80 de macht hebben gegrepen. Vooral de bende van Cabeleira en zijn vrienden Bené en Zé Pequeno heeft goed geboerd. In tien jaar tijd zijn het invloedrijke gangsterbazen geworden die grote delen van de wijk controleren. De fotograaf Buscapé is opgegroeid in de buurt en kent alle bendeleden persoonlijk. Vanop een afstand en tegelijk betrokken is hij twintig jaar lang getuige van de gewelddadige ontwikkelingen in de Cidade de Deus.

Zaterdagavond is er opnieuw een film van José Padilha. Tropa de elite vertelt het verhaal van Nascimento, hoofd van een speciale eenheid bij de politie, die op zoek gaat naar een opvolger wanneer hij het zelf wat rustiger aan wil doen. In de aanloop naar het pausbezoek aan Rio in 1997 moet de speciale eenheid drugsdealers oppakken in een wijk nabij de plaats waar de paus zal logeren. Voor Nascimento is dit de uitgelezen kans om twee jonge ambitieuze politieagenten van dichtbij te volgen en in een van hen misschien zijn opvolger te vinden.

Na de film op zaterdag is er nog een uur muziek met Batutas Discos. Braziliaanse muziek door 2manyDJs aka Soulwax in het kader van hun Radio Soulwax project.

Eerder die dag is er ook muziek met Musica Bethânia. Deze documentaire neemt u mee naar de wereld van Maria Bethânia, een van de beroemdste Braziliaanse zangeressen. Maria Bethânia begon als muze van de zogeheten counter-culture en groeide uit tot de koningin van de romantische ballades. Haar liederen gaan over het leven, over liefde en verdriet, over grote en kleine gevoelens. In de film focust regisseur Georges Gachot ook op de geschiedenis van de Braziliaanse muziek en op de liefdesrelatie van de Brazilianen met hun land. Om dit te vertellen verzamelde Gachot een groep bekende Braziliaanse muzikanten: Nana Caymmi, Miucha, Chico Buarque, Gilberto Gil en Caetano Veloso. Ieder van hen zijn getuigen van en deelnemers aan een van de rijkste muziekgeschiedenissen van deze tijd.

Zondag wordt de Braziliaanse week afgesloten met muziek van Tom Zé. Astronauta Libertado is een documentaire van Igor Iglesias Gonzales over de Braziliaanse singer-songwriter. Zé is al meer dan een halve eeuw een van de meest invloedrijke muzikale stemmen uit Brazilië.

Klik hier voor meer informatie over alle programma’s in het kader van Canvas do Brasil.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: