Nieuw op Historischebronnenbrugge : het bedevaartsvademecum van Rombout de Doppere

Historische bronwww.historischebronnenbrugge.be wordt vanaf 30 november verrijkt met een twaalfde Brugse bron. Het betreft een reisgids voor bedevaarders naar Rome en Jeruzalem, samengesteld door de Brugse priester én notaris Rombout de Doppere. Rombout leefde in Brugge in de tweede helft van de 15de eeuw, schreef het genoemde handschrift in 1491-92 en overleed in onze stad in 1501. Van belang is dat dit unieke manuscript een autograaf is, met andere woorden geschreven door de auteur zelf.  Het wordt bewaard in het Archief van het OCMW  in Brugge. Van Rombout de Doppere is ook een kroniek bekend waarin hij verslag uitbrengt over de rebelse jaren 1482-1492 in Brugge.

Het sobere handschrift (op papier, niet geïllustreerd, gerubriceerd, gebonden in een slappe perkamenten omslag) bevat vier  verrassende teksten in de volkstaal (‘Middelnederlands’). Het eerste deel is een bewerking van het verslag van de Jeruzalembedevaart van de Brugs-Genuese koopman Anselm Adornes (1470-1471). Verder zijn er een gids voor de bedevaarder die gebruik wenst te maken van Venetiaanse galeien op weg  naar Jeruzalem,  en lijsten met aflaten die kunnen worden verdiend in Rome en in het Heilig Land.

De Openbare Bibliotheek nam het vakkundig digitaliseren van het handschrift voor haar rekening, zorgde voor een codicologische beschrijving van het manuscript, die als duidingstekst mee wordt opgenomen, en is op zaterdag 30 november om 17.00 uur gastvrouw voor de publiekspresentatie van deze nieuwe bron.

© foto:  Fotografische dienst Stad Brugge (maquette van de H. Grafkerk, Jeruzalem)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: