AKO Literatuurprijs voor Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen heeft de AKO Literatuurprijs gewonnen met “Feest van het begin“. Ze kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Patrick Janssens. “Feest van het begin”, een intimistische roman over de Franse Revolutie, stelt de verboden vriendschap tussen twee vrouwen centraal. “Het winnende boek stelt universele vragen over schoonheid en waarheid. Het leven fris aanvaarden met inbegrip van alle malheur”, vatte Patrick Janssens de roman samen. “Deze auteur schrijft als een meesterlijk pianist die de toetsen lichtjes beroert”, zo riep hij zijn stadsgenote Joke van Leeuwen naar voren.

Joke van Leeuwen is geboren in Den Haag, maar woonde zowel in Nederland als in België. Sinds 20002 woont ze in Antwerpen, waar ze ook studeerde en stadsdichter was. Van Leeuwen verenigt niet alleen Vlaanderen en Nederland, maar ook jeugdliteratuur en romans (en poëzie) voor volwassenen. Ze is van plan om beide te blijven combineren.

Met de AKO Literatuurprijs krijgt Van Leeuwen een bedrag van 50.000 euro en een sculptuur. Vorig jaar ging de prijs naar “Post mortem” van Peter Terrin. In 2010 won David Van Reybrouck met “Congo“.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: