Vlaamse Erfgoedbibliotheek ontvangt Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed 2012-2013

Vlaamse-Erfgoedbibliotheek®MirjamDevriendt
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed 2012-2013 overhandigd aan de Vlaamse Erfgoedbibliotheek (foto © Mirjam Devriendt). De Openbare Bibliotheek Brugge is, als Erkende Erfgoedbibliotheek, een van de zes partners van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.

Volgens de jury illustreert de Vlaamse Erfgoedbibliotheek de rol die een kleine intermediaire organisatie kan spelen om muren te slopen tussen de verschillende bewaarinstellingen. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse overleg- en ontmoetingsmoment Het Groot Onderhoud in Brugge over de bijdrage die de cultureel-erfgoedsector kan leveren tot de toeristische aantrekkingskracht van Vlaanderen.

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek werd eind 2008 opgericht als een netwerk van zes partnerbibliotheken (de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen, de Openbare Bibliotheek van Brugge, de Provinciale Bibliotheek Limburg en de universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Gent en Leuven), maar de werking mikt wel degelijk op het hele veld van erfgoedbibliotheken. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek heeft zich op korte tijd ontwikkeld tot een gerespecteerde ondersteunende organisatie. Ze slaagt erin om heel verschillende types bibliotheken (in musea, archieven, kloosters, universiteiten, openbare bibliotheken…) met elkaar te laten samenwerken. De communicatie is dynamisch en maakt intelligent gebruik van de nieuwe media.

In november 2012 lanceerde de Vlaamse Erfgoedbibliotheek de gebruiksvriendelijke portaalsite Flandrica.be met gedigitaliseerd materiaal uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. Van een vijftiende-eeuwse roodlederen band met mystieke liefdeslyriek van Hadewijch over een eerste druk van ‘Reynaert den Vos’ tot en met een dichtbundel uit 1981 van een nog piepjonge Tom Lanoye. De site is een ware schatkamer met zowel kostbare handschriften of werk van literaire reuzen als liedjesteksten, kookboeken en andere alledaagse documenten. Met Flandrica.be zet de organisatie het nut en belang van digitalisering in de kijker, één van de grote uitdagingen voor de hele cultureel-erfgoedsector. Digitale ontsluiting zorgt ervoor dat iedereen zonder drempel kan kennismaken met prachtige stukken uit onze geschiedenis en komt bovendien de conservatie van de originele stukken ten goede.

Een ander lovenswaardig initiatief is Boekensteun (werktitel: Adopt-a-Book), een baanbrekend proefproject waarin de Vlaamse Erfgoedbibliotheek samen met enkele partners op zoek gaat naar de mogelijkheden van externe fondsenwerving (‘crowdfunding’) in de cultureel-erfgoedsector.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “De Vlaamse Erfgoedbibliotheek is een netwerk van zes voorname erfgoedbibliotheken dat zich onder een jonge, dynamische staf op korte tijd een vaste stek heeft verworven in het veld van de Vlaamse erfgoedbibliotheken. Ons papieren cultureel patrimonium is bij hen in deskundige handen.”

Advertenties

One Response to Vlaamse Erfgoedbibliotheek ontvangt Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed 2012-2013

  1. Mirjam Devriendt schreef:

    photo
    ©Mirjam Devriendt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: