Lou Reed overleden

Rockicoon Lou Reed is op 71-jarige leeftijd overleden.

Lou Reed was samen met John Cale het gezicht van cultgroep The Velvet Underground en bouwde ook solo een indrukwekkende carrière uit met hits als ‘Walk on the Wild Side’ en ‘Perfect Day’.

Al op jonge leeftijd raakte hij verslingerd aan rock-‘n-roll en rhythm-and-blues. Zijn eerste plaat maakte hij met The Jades.

De grote doorbraak kwam er met The Velvet Underground, die tot de dag van vandaag heel wat bands blijft inspireren en beïnvloeden. De eerste bezetting bestond uit Lou Reed, John Cale, Sterling Morrison en drummer Angus MacLise. Die laatste verliet de band al voor het eerste optreden in 1965, hij werd vervangen door Maureen Tucker.

De avant-gardistische groep werd al snel erg invloedrijk. Via Andy Warhol kwam ook model Nico als zangeres bij The Velvet Underground. Reed zag dat niet meteen zitten, maar later werden de twee zelfs even een koppel. Reed verliet de band in 1970, waarna hij solo ging.

In 1972 bracht hij een plaat uit die geproduceerd werd door David Bowie en Mick Ronson en die zijn doorbraak zou betekenen. “Transformer” bevatte onder meer het nummer “Walk on the wild side”, een song over homo’s en transseksuelen. Een aantal nummers vond nadien nog de weg naar hitparades in Amerika en bij ons, zoals “Perfect day” en “Satellite of love”.

Nog in de vroege seventies kwam Reed met het fantastische ‘Berlin‘, over een aan drugs verslaafd koppel. Er staan pareltjes op als ‘Caroline Says I’, ‘Carlone Says II’ en ‘How do you think it feels’. Reed kampte zelf ook met een drugs- en alcoholverslaving.

‘Metal Machine Music’ uit 1975 is wellicht zijn meest experimentele album. De dubbelaar staat vol langdurige gitaarsolo’s en bulkt van de feedback.

Reed overbrugde ook de kloof tussen glitter- en glamrock en punk, zeker met het album “Coney Island Baby” uit 1976. Opvallend waren zijn vele imagoveranderingen, van gitzwart naar hoogblond, zijn humeurige karakter en de vele concerten die compleet de mist in gingen.

In 1990 bracht Lou Reed samen met John Cale nog het album “Songs for Drella” uit, ter herinnering aan popartkunstenaar Andy Warhol. In 1993 volgde Reeds dubbelalbum “The Raven“, gebaseerd op het werk van Edgar Allan Poe. Zijn laatste wapenfeit dateert van 2011, toen hij samen met Metallica het album “Lulu” opnam.

In mei van dit jaar onderging Lou Reed nog een levertransplantatie. Hij overleed aan de complicaties van die ingreep. Sinds 2008 was Lou Reed getrouwd met avant-gardekunstenares Laurie Anderson.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: