Tip van de bib: China Miéville

China Miéville, Brits successchrijver met een karrenvracht fantasy awards op zijn palmares, is eerder onbekend in onze streken. Ten onrechte. Daarom is hij onze geheime gouden tip met Razor Reel in het vooruitzicht.

Miéville vestigde zijn reputatie met “Perdido Street Station, het eerste deel van een trilogie die zich in Bas-Lag afspeelt. Geen elfen of landschappen, wel de broeierige stad New Crobuzon, beheerst door magie en steampunktechnologie. Een wereld bevolkt door mensen, insectoïden en andere plantaardige, amfibische of gevleugelde wezens. Een pervers Londen met kelders, schoorstenen en fabrieken druipend van mythen en monsters en bedreigd door politieke repressie. Het is intelligent proza dat herinnert aan Lovecraft of Peakes Gormenghast met een vleugje Dickens. De troeven van Miéville? Een weelderige taal, sterke personages, veel sfeer en een geloofwaardige wereld, hoe fantastisch die ook is. Bovendien gaat het écht ergens over zonder dat het er te dik op ligt.
Het tweede deel “Armada (The Scar) overtreft het eerste nog. De stad heeft plaatsgemaakt voor een vloot. Die gaat op jacht naar een enigmatisch zeemonster en “het litteken”, een breuk in de realiteit, een plek van ultieme kracht en gevaar.

Dit zijn helaas de enige twee romans die in het Nederlands vertaald werden. Je kan ze enkel nog in de bibliotheek krijgen. Voor het derde deel “Iron Council kan je in onze Engelstalige collectie terecht. Het loont de moeite. Ook de andere werken van Miéville zijn er te vinden. Als we er nog eentje mogen uitpikken, dan is het “The city & the city. Opnieuw een stervende stad, maar nu die van Kafka of Philip K. Dick. Twee steden eigenlijk, die zich parallel op dezelfde plek bevinden. Er wordt een vrouw vermoord en een vermoeide detective volgt het spoor naar die andere, onzichtbare wereld.

Miéville blaast de clichés nieuw leven in en hij is een man van ideeën. Op zijn mindere momenten loopt het soms uit de hand, maar het is altijd interessant. En dat is meer dan wat van veel mainstream fictie kan gezegd worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: