Dag op dag: 10 oktober

Met ‘Dag op dag’ haalt de Openbare Bibliotheek Brugge het stof van enkele gebeurtenissen: “wat gebeurde er vandaag, maar dan zoveel jaar geleden?” Vandaag: 10 oktober. De geboortedag van Giuseppe Verdi.

Dag op dag 200 jaar geleden werd Giuseppe Verdi geboren. Verdi was een Italiaanse Romantische componist vooral bekend om zijn opera’s. Giuseppe Verdi wordt samen met Richard Wagner beschouwd als een van de meest invloedrijke componisten van de negentiende eeuw.
Zijn werk was tijdens zijn leven zeer geliefd en is dat nog steeds. Je hoeft trouwens geen operaliefhebber te zijn om Verdi’s werk te kennen; denk maar aan “La donna è mobile” uit Rigoletto, “Libiamo ne ‘Lieti calici” (het drinklied) van La traviata, “Va, pensiero” (het Slavenkoor) uit Nabucco en de “Triomfmars” uit Aida.

Verdi schreef in 1874 de Messa da Requiem als eerbetoon aan schrijver Alessandro Manzoni, het werk wordt nu beschouwd als een meesterwerk van het oratorium en een getuigenis van Verdi’s vermogen buiten het gebied van de opera.

Op maandag 14 oktober kun je in het Concertgebouw een opvoering van Il Trovatore door Staatsopera Kharkhov uit Oekraïne bijwonen. Op maandag 4 november zijn ze er opnieuw voor een uitvoering van Nabucco.
Meer informatie vind je hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: