Belgische Nobelprijs fysica

Sinds gisterenavond verkeert de hele Belgische natie in staat van euforie: eindelijk nog eens een Belgische Nobelprijs. En dan nog wel voor fysica: een opsteker voor alle Belgische wetenschappers.

De Belg François Englert deelt de prijs met zijn Britse collega Peter Higgs.  Englert’s collega en jeugdvriend, Robert Brout,  die samen met hem de theorie ontwikkelde, is in 2011 overleden en valt zo buiten de prijzen.  Tot spijt van François Englert zelf.

In 1964 kwamen Englert en Prout enerzijds en Higgs anderzijds, onafhankelijk van elkaar en via een andere invalshoek tot dezelfde vaststelling nl. dat er een elementair deeltje (meer specifiek een boson) moest bestaan dat aan alle andere elementaire deeltjes massa geeft.  Het ging om een louter theoretische benadering.  Het specifieke deeltje kreeg de naam “Higgsboson” of ook nog “Godsdeeltje”.  Higgs gaf zijn naam omdat zijn publicatie in het Engels was en daardoor meer verspreid werd in wetenschappelijke kringen dan de Franse publicatie van onze landgenoot.

Met hun theorie gaven ze ook een verklaring voor de wereld zoals wij die waarnemen.  Zonder massa geen planeten, geen materie, geen mensen, geen tijd.  Alleen eeuwig rondzwevende “deeltjes”.

Vorig jaar werd het Higgsboson ook effectief ontdekt in het Europees laboratorium voor deeltjesfysica, het CERN in Genève.  Een kroon op het werk van talrijke wetenschappers op het vlak van deeltjesfysica en een bevestiging van de het huidige theoretische model van de fysica.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: