Manuscript painting in thirteenth-century Flanders: Bruges, Ghent and the circle of the Counts

Kerstin Carlvant“Manuscript painting in thirteenth-century Flanders: Bruges, Ghent and the circle of the Counts” kan wellicht beschouwd worden als het magnum opus van de Zweedse kunsthistorica Kerstin Carlvant. In 1978 doctoreerde ze aan de Columbia Universiteit in New York met “Thirteenth-century illumination in Bruges and Ghent” en sindsdien liet het onderwerp haar niet meer los. In 1981 werkte ze in Brugge mee aan de tentoonstelling “Vlaamse kunst op perkament: Handschriften en miniaturen te Brugge van de 12de tot de 16de eeuw”. Sindsdien was mevrouw Carlvant regelmatig te gast in de Openbare Bibliotheek Brugge om Brugse handschriften te bestuderen.

Het boek “Manuscript painting in thirteenth-century Flanders” is de eerste diepgaande studie aangaande de vroege miniatuurkunst in Vlaanderen. Ze is hoofdzakelijk gebaseerd op de studie van psalters. Psalters waren gebedenboeken die vooral in de 13de en 14de eeuw veel succes kenden. Naast de 150 psalmen uit het Oude Testament, bevatte een psalter vaak ook hymnen, litanieën en een liturgische kalender. Ze werden vaak rijkelijk geïllustreerd. In de 13de eeuw was het psalter niet langer voorbehouden voor geestelijken. Het gebedenboek werd ook gekocht door de hogere burgerij en kreeg aldus een elitair karakter. Gedurende enkele decennia kent de miniatuurkunst in Vlaanderen een zeer grote bloei. Ze onderscheidt zich duidelijk van andere regio’s als Artesië, Kamerijk en Doornik.

In Brugge lag het hoogtepunt van de psalterproductie in het 2de en 3de kwart van de 13de eeuw. Tijdens die periode onderscheidt de auteur drie groepen verluchters. Een eerste groep situeert zich in Brugge, dat rond 1240 een belangrijk centrum van miniatuurkunst wordt. Een tweede groep miniaturisten is werkzaam in Gent en een derde groep bevindt zich in de entourage van de Graaf van Vlaanderen. Rond 1280 kent Vlaanderen economisch, sociaal en politiek een woelige periode en verliest haar positie als belangrijkste centrum voor handschriftverluchting.

Deze studie is aanwezig in de magazijnbibliotheek en is te raadplegen via de balie van de leeszaal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: