Waardevolle schenking door het Guido Gezellegenootschap

Cordelia Van De WieleBegin 2013 klopte het Guido Gezellegenootschap aan bij de Openbare Bibliotheek Brugge. Het Genootschap wilde een schenking doen van originele handschriften van Gezelle aan de Brugse bibliotheek.
De aangeboden handschriften bleken zeer waardevol en een verrijking voor de collectie van het Gezelle-archief van de bibliotheek. Het betreft een verzameling papieren documenten die een duistere weg heeft gevolgd vooraleer ze terechtgekomen is bij de Antwerpse bibliofiel H. Dirkx. Het grootste gedeelte ervan heeft Dirkx destijds, dat was in 1970, overgemaakt aan het Guido Gezellegenootschap. Het genootschap besliste toen om de verzameling in bewaring te geven aan het in 1966 opgerichte Centrum voor Gezellestudie bij de toenmalige UFSIA te Antwerpen. Het Centrum voor Gezellestudie bij de Universiteit Antwerpen werd onlangs opgeheven. Het zijn de handschriften die er in vier mappen bewaard werden, die nu door het genootschap aan de stad Brugge geschonken zijn.
Het is zonder meer duidelijk dat deze schenking oorspronkelijk uit de nalatenschap van Gezelles secretaresse Cordelia Van De Wiele komt. De Openbare Bibliotheek en het Bruggemuseum sloegen de handen in elkaar om de schenking ook aan het publiek te tonen. De tentoonstelling loopt van 14 september 2013 tot 19 januari 2014 in het Gezellemuseum (Rolweg 64, 8000 Brugge) onder de titel “Guido & Cordelia“.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: